Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


VIGYÁZZ - NEHOGY A SÜRGŐSSÉGIN TÖLTSD A HÚSVÉTOT!

Írta: Faar Ida

Egy újabb ünnep vár ránk… Már előre tudjuk: az eddig kínkeservesen betartott újévi fogadalmaink pillanatok alatt vesznek majd a feledés homályába. De Húsvétkor fogyókúrázni? Azt már nem! Az lehetetlen! Amikor ott sorakoznak az asztalon a finomabbnál-finomabb ételek igazán kár – és meglehetősen nagy önkínzás – lenne patikamérleggel méregetni a bevitt tápanyagok mennyiségét. Na persze ettől függetlenül azért ügyelni kell arra, hogy ne legyen orvosi ügyelet, vagy a sürgősségi osztály „vendégszeretete” a nagy evészetek vége (epegörcs, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorrontás, kisikló cukoranyagcsere– és egyéb kellemetlenségek formájában).

Hogy miképp valósítható meg mégis a bűntudat-, megbetegedés-, és észrevétlenül felcsúszó pluszkilók- nélkül az evés?

Tudatossággal, és némi rafinériával.

 

Íme, néhány megszívlelendő tanács:

  • Energia- leadás, energia- felvétel. Mindenki számára ismert tény: ha e két folyamat egyensúlyban van-, nem változik a súlyunk. Ha az energia-felvétel nagyobb, mint az energia-leadás akkor gyarapszunk, hízunk; viszont, ha sikerül több energiát elégetnünk, mint felvennünk (mozgással, vagy a bevitt energia mennyiségének csökkentésével) akkor fogyunk.
  • Nagyon sokat tehetsz az úgynevezett „energia-spórolással”, azaz használj a cukor helyett édesítőt, zsírszegény tejtermékeket (zsírszegény tejfölt, joghurtot), vágd le a sültek zsírosabb részeit, ne edd meg a szárnyasok bőrét, vajas sütemények helyett részesítsd előnyben a gyümölcsös-túrós finomságokat stb.
  • Ha nem szeretnél állandóan kísértésbe esni – akkora adag ételt főzz csak, ami az ünnepi étkezésekhez kell. A „meg kell ennem, nehogy megromoljon” – elve így könnyedén elkerülhető.
  • Kövesd a mérsékletesség elvét: kóstolj meg mindent, de csak kis adagokat fogyassz belőlük. Ebben nagy segítségedre lehet, ha az adagok tálalásánál kisebb tányérokat használsz, amin úgymond széthúzod az ételt – s így optikailag többnek látszik.
  • Egyél lassan, rágj meg minden falatot alaposan. Egyrészt ezzel segíted az emésztőrendszered munkáját, nem terheled túl a gyomrod, másrészt lesz elég idő ahhoz, hogy a gyomrod jelezze az agyadnak: állj, ne tovább, tele vagyok.

 

  • Ne edd túl magad! Az esetek zömében sokszor már csak a szemed kívánja az ételt, és a kíváncsiság vezet veszélyes vizekre – kockáztatva ezzel a rossz közérzetet. Adagold ki magadnak az ételeket, s ne szedj csak azért újabb tányérral, mert mások is ezt teszik.
  • Evés után ne dőlj hátra – tessék egy kiadós sétával elősegíteni az emésztést. Egyrészt gyorsul a keringésed, javul a közérzeted - így elkerülhető az étkezések után menetrendszerűen jelentkező mélypont, amit a bélrendszer vérbősége miatt kialakuló vérnyomásesés okoz.
  • Add meg a módját! Azaz teremts nyugodt, bensőséges körülményeket az evéshez. Érezd, és élvezd az ízeket, színeket, zamatokat – ne rohanj, ne akarj túl lenni minél hamarabb az étkezésen.

 

HA MÉGIS SIKERÜL KIÜTNÖD MAGAD:

A legnagyobb igyekezet ellenére is előfordulhat, hogy túleszed magad. Ilyenkor célszerű minél többet mozogni, és tehermentesíteni az emésztésedet.

OK

KÖVETKEZMÉNY

TEENDŐ

sokat ettél

gyomorfeszülés, teltség-

érzés

nem szabad egyszerre sokat enned

sok levegőt nyeltél

puffadás, gázosodás

egyél lassan, alaposan megrágva minden falatot

sok zsírosat ettél

epeköves roham, hasnyálmirigy-gyulladás

kerüld a látható zsírok fogyasztását

sok húst ettél

gyomortáji nyomás, úgy érzed, kő van a gyomrodban

 kevesebb fehérjét kell enned – a fehérjék emésztése sok időt igénylő folyamat, emiatt nem ürül kellőképpen a gyomrod

sok cukrosat ettél

vércukor-problémák, éhségrohamok, hasmenés

legyen önfegyelmed – nem a megevett sütemények mennyisége a lényeg, hanem az íze

sok fűszeres ételt ettél

gyomorsav-túltengés, gyomorégés

próbálj meg semleges kevésbé fűszeres ételeket enni, amelyek lekötik a megnövekedett savmennyiséget

kevés folyadékot ittál

kábultság, kiszáradás, szédülés, gyomorfájdalom

tudnod kell: ha már szomjúságot érzel-, baj van, ez a kiszáradás jele

túl sok alkoholt ittál

kiszáradás, fejfájás, hányinger, hányás, másnaposság

légy mértéktartó, és adj időt szervezetednek a regenerálódásra

A panaszok fennállása idején diétázni kell: száraz keksz, pirítós, kétszersült, híg, cukormentes tea, gyógyteák képezzék az alapját. Kerülni kell a lédús gyümölcsöket (a gyümölcscukor- és magas rosttartalom erjedéshez vezet), zöldségeket (rosttartalom miatt), továbbá a tejtermékeket.

 

Kiváló hatással bírnak a gyógyteák:

EMÉSZTÉST ELŐSEGÍTŐ TEAKEVERÉK

A puffadást, a telítettségérzést, a gyomorfeszülést hatékonyan szünteti a következő teakeverék, amit közvetlenül étkezés után kell elfogyasztani: keverj össze 5 – 5 teáskanál kömény-, édeskömény-, és ánizstermést – forrázd le, hagyd állni 10 percig. szűrd le,majd kortyonként idd meg.

ENYHE GYOMORRONTÁS ESETÉN

Keverj össze 5 – 5 teáskanál kamillavirágot, mentalevelet, méhfüvet 3 teáskanál ürömfűvel, készítsd el a teát a szokásos módon, s naponta 1-2 csészével apró kortyonként fogyaszd el.

KELLEMES ÜNNEPI IDŐSZAKOT MINDENKINEK!

 

Tovább


NEHOGY BELEBETEGEDJ A BETEGSÉGEKTŐL VALÓ FÉLELEMBE!

Írta: Faar Ida

Állandóan figyeled önmagad, és bármi számodra rendelleneset vélsz felfedezni - azonnal rohansz az orvosodhoz. Ehhez elegendővolt egy apró kiütés a bőrödön, egy tüsszentés, egy furcsa nyilallás, - már gyártod is az elméleteket: neked biztos halálos betegséged van. Aztán – természetesen – kiderül, hogy a „beteg még megmenthető”, ideig-óráig meg is nyugszol, de aztán kezdődik minden elölről. A háziorvosod lassacskán azon hezitál, hogy kórtermet nyit számodra a rendelője raktárában…

Hipochondria – megkeseríti a mindennapokat

A viccet félretéve a hipochondriával küzdő személy sajnos nagyon is beteg – ez a pszichés zavar a saját-, és a hozzátartozói életét is megkeseríti.

A hipochondriának két formája van:

  1. A jelentéktelen tünetek túlértékelése, okának keresése.

Az beteg a legkisebb fájdalom, vagy kellemetlenség érzés esetén is rögtön súlyos, halálos betegségre gondol. Nála a köhögés egyenlő a tüdőrákkal, a fáradtság-érzés a leukémiával.

  1. A másik forma külső - potenciálisan károsító - hatások túlértékelése. Ő az, aki mindentől fél: nem fog kezet, mert attól bacilusokat kaphat, nem iszik hideg vizet, mert az mandulagyulladást okoz,

A két forma gyakran kombinálódik egymással.

 

Mikor gondolj arra, hogy hipochondriával küzdesz?

Akkor, ha:

  • állandóan szorongsz, aggodalmaskodsz az egészségeddel kapcsolatban
  • jelentéktelen tünetek is felértékelsz
  • a tüneteid okait szinte már mániákusan kutatod
  • félsz a betegségektől - mindegyiktől
  • mindig a legrosszabbra gondolsz
  • állandó panaszkodsz, rossz a közérzeted
  • minden cselekedeted, gondolatod az éppen aktuális „betegséged” körül forog – minden lehetséges fórumon erről olvasol
  •  legszívesebben állandó orvosi felügyeletet szeretnél, kellemetlen és költséges vizsgálatokat végeztetsz el magadon
  • a negatív leletek sem hoznak megnyugvást számodra

Miért érzem így magam, miért lettem hipochonder?

  • megrendült a biztonságérzeted
  • kellemetlen gyermekkori élmény – a szüleid állandó aggodalmaskodása miatt úgy érzed, Te mindig is gyenge és sebezhető voltál
  • a felnőttkori tragédiák után félsz az elmúlástól
  • szeretethiányban szenvedsz

 

Hogyan kezelhető?

Minden fejben dől el – tartja a mondás. Persze ez nem ilyen egyszerű. Mielőtt a helyzet súlyosbodna – érdemes szakemberhez – pszichológushoz, vagy pszichiáterhez – fordulnod, aki kiválasztja a megfelelő terápiát. A felírt szorongásoldó gyógyszerek mellett hatékony lehet a meditáció, az autogén tréning, a kognitív viselkedésterápia. Így idővel, képes leszel szembenézni a betegséggel, és képes leszel leküzdeni azt. A gyógyulásban nagyon nagy szerepe van a hozzátartozóknak is, akik sok-sok türelemmel, és szeretettel segíthetik a gyógyulásodat.

 

 

Tovább


HOGY NE FÁJJON A FEJED!

Írta: Faar Ida

Fáj a fejem! – panaszolod. Ilyenkor nehezedre esik minden feladat –legszívesebben visszavonulnál egy csendes, lesötétített szobába, és – már ha sikerül – alvással orvosolnád a problémát.

Már megint fáj?

A fejfájás olyan tünet, amivel – ha rendszeressé válik – orvoshoz kell fordulnod, aki az alapbetegség felkutatásával próbálja szüntetni a panaszaidat.

 A fejfájás oka lehet banális:

  • fertőzések – nátha, influenza, homloküreg-gyulladás
  • stresszes mindennapok – amikor nincs egy szabad perced sem
  • napszúrás – túl sokáig voltál a tűző napon
  • koffein- vagy nikotin- elvonási tünetek/ vagy pont az ellenkezője: túl sok koffeinnel, túl sok nikotinnal bombáztad magad
  • rossz levegő – bezárt, levegőtlen szobák, irodák, közlekedési eszközök
  • rossz látás – romló látás
  • időjárási frontok- hidegfront, meleg front, kettős fronthatás – kinek mi a „specialitása”
  • gyógyszerek mellékhatása

De lehet komolyabb betegség kísérő tünete isfejfájást okozhat:

  • a nyaki gerinc meszesedése
  • cukorbetegeknél hirtelen kialakuló életveszélyes hipoglikémia (a vércukorszint leesik)
  • hirtelen vérnyomás-kiugrás
  • szélütés
  • agytályog
  • agyhártya- illetve agyvelő-gyulladás
  • agyi érelváltozások
  • agyi érelváltozás
  • agydaganat

A FEJFÁJÁS TIPUSAI

 

MIGRÉN   - a leggyakoribb tipus

Jellemzői:

  • Rohamokban jelentkezik,
  • féloldali,
  • igen erős, lüktető,
  • fizikai terhelésre súlyosbodó fájdalom,
  •  hányinger, hányás, fény- és zajérzékenység kísérheti.

Kialakulásának bevezető tünetei lehetnek: látás- vagy beszédzavar, végtagzsibbadás, szédülés, hangulatváltozás. A rosszullétek 4-72 óráig is eltartanak, és havonta többször ismétlődhetnek. A napi tevékenységet erősen korlátozzák.

Kialakulásának okai : agyi erek szűkülete, ösztrogénhatás, időjárási frontok, egyes élelmiszerek ( csokoládé, sajtok, szardínia, ételszínezékek, tartósítószerek), illatok, alváshiány, stressz.

TENZIÓS FEJFÁJÁS

Jellemzői:

  • nyomó, feszítő, rendszerint kétoldali mérsékelt fájdalom a homloktájon és tarkó környékén.

Kialakulásának okai: a váll, nyak és fej izmainak tartós megfeszülése, melyet főként pszichés stressz (valami nagyon nyomja a vállunkat), ülőmunka és kevés mozgás idézhet elő.        

CLUSTER

Jellemzői:

  • Súlyos, mindig féloldali, a szem környékén vagy a halántéktájon jelentkező éles, hasító fájdalom, amely hirtelen, előjelek nélkül kezdődik.
  • Kísérő tünete az azonos oldali szemen szűkebb pupilla, bevörösödött kötőhártya, duzzadt, csüngő szemhéj, könnyezés, továbbá orrfolyás, arcpír és a homlok izzadása.

Okai: alkoholfogyasztás, nitrát tartalmú gyógyszerek, fülledt meleg vagy éppen hideg, szeles idő is provokálhatja.

Mikor fordulj orvoshoz?

  • hirtelen kezdődő, súlyos fejfájás esetén
  • ha a fejfájást láz és tarkómerevség, érzékelés és látás megváltozása, egyensúlyzavar, eszméletvesztés vagy görcsroham kíséri
  • ha fejsérülést vagy fizikai megterhelést követően jelentkezik,
  • ha 24 órán túl is fennáll, és egyre súlyosbodik

Milyen vizsgálatokra kell számítanod?

A fejfájás pontos okának felkutatásánál szükség lehet:

  • általános belgyógyászati vizsgálatra
  • szemészeti vizsgálatra
  •  ideggyógyászati vizsgálatokra
  • koponya CT-re
  • röntgenre

Mégis mit tehetsz?

 

Megelőzésképpen:

  • ne terheld túl magad– iktass be pihenőket
  • fogyassz sok folyadékot
  • monitor előtt végzett munkánál viselj védőszemüveget – illetve rendszeresen ellenőriztesd a látásodat
  • aludj eleget
  • ügyelj a helyes testtartásra
  • mozogj rendszeresen – lehetőleg a friss levegőn (segít a fronthatások leküzdésében is)
  • ne idegeskedj
  • ügyelj a helyes, és kiegyensúlyozott táplálkozásra
  • szánj időt másokra

..és, ha már baj van:

  • szükség esetén vedd be a megfelelő gyógyszert –amit az orvos felírt
  • pihenj – „kapcsold ki” magad a forgalomból
  • alkalmazz szakember által előírt homeopátiás szereket
  • a fej masszázsa, bizonyos pontjainak erősebb-gyengébb nyomása enyhítheti a fájdalmat.
  • bármilyen hihetetlen, de egy forró lábfürdővel is enyhítheted a kínzó fejfájásodat. A hő kitágítja az ereket, több vér jut a lábba, és csökken az érfalakra nehezedő nyomás a fejben.
  • hideg vagy meleg borogatás alkalmazása is segíthet a panaszaidon
  • A tenziós fejfájás kezelésének hatékony módja az arc, a fej­bőr, valamint a nyak- és a vállizmok óvatos nyomkodása – a megfeszülő izmok görcse felenged – így megszűnhet a fájdalom.
  • Bizonyos illóolajok, különösen a levendula és a borsmenta-olaj óvatos bemasszírozása a halánték bőrébe, segítenek a feszültség enyhítésében, és a fejfájás csillapításában.
  • A gyömbért régóta alkalmazzák fájdalom csökkentésére. A ledarált gyökérből tegyünk fél teáskanálnyit egy pohár vízbe, és igyuk meg.

Fejfájás-mentes napfényes napokat mindenkinek!

 

Tovább


HOGYAN HARCOLJ A STRESSZ ELLEN?

Írta: Faar Ida

Mindenkinek szoros menetrendet diktál az élet –idegőrlő stressz-helyzetek, rohanás és kapkodás jellemzi az emberek mindennapjait – valószínűleg a Te életedet is. Már ha hagyod, hogy így legyen. Ugyanis Te magad tehetsz a legtöbbet azért, hogy a hétköznapjaid gördülékenyen és súrlódásmentesen - nyugodtan és jókedvűen teljenek.

Hogyan?

 

Íme:

  • Tervezz! Szervezz! Ne szégyellj papírt s tollat ragadva pontos „menetrendet” készíteni a teendőinkről. Így biztosan nem feledkezel meg semmiről – sem időpontokról, sem eseményekről. Vezesd be ezt a rendszert a családtagjaidnál is!
  • Másnapi elintéznivalóidhoz már este előkészítheted a szükséges holmikat: szedd elő a ruháidat, amit fel szándékozol venni (a zoknitól a sálig mindent), rendezd el az irataidat, a gyerekek ruháit – ha nagyobbak ezt már önállóan is megtehetik.
  • Ki korán kel – igen, az időt is nyer! Ébredj reggel kicsit korábban. Így lesz elég időd reggelizni (ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy energiával töltsd fel szervezeted), öltözködni, a gyerekeket elkészíteni.
  • Nagyon fontos, hogy minél hamarabb szoktasd önállóságra a gyerekeidet – legyenek képesek önállóan felöltözni, az iskolai felszerelésüket összekészíteni, stb. Ez egyrészt megkönnyíti a Te mindennapjaidat, másrészt nem lesznek majd olyan elveszettek, ha középiskolába kerülve maguknak kell „kiszolgálniuk” önmagukat.
  • Indulj hamarabb – hiszen soha nem tudhatod, milyen forgalmi akadályokkal kell megküzdened. Célszerű baj esetére „egérutat” is megtervezned –ahol a dugót kikerülve időben célba érhetsz.
  • Fogadd kihívásként az eléd gördülő akadályokat – hiába bosszankodsz rajta: a feladat megoldása úgyis csak rád vár. Ha sikerrel jársz – jutalmazd meg magad valamivel, ha nem… Akkor hideg fejjel fuss neki újra!
  • Fontos a pozitív hozzáállás – ha valaminek úgy indulsz neki, hogy úgysem sikerülhet: úgy is lesz, kudarcra ítéled saját magad.
  • Kerüld az energiavámpírokat. Ők azok, akik folyamatos panaszkodásukkal téged is lehangolttá és elégedetlenné tesznek. Ha mégis szerencsétlenségedre velük kell töltened a napod – ne figyelj rájuk, ne hagyd, hogy elkedvetlenítsenek.
  • Fogadd el: Te sem vagy tökéletes, nem tudhatsz mindent. Így elkerülheted a szorongást, az aggodalmaskodást.
  • Ne gondolj arra, amitől félsz! Ha valamitől félsz – ne gondolj rá!  Hiába rettegsz attól, amit képtelen vagy irányítani – attól nem fog irányíthatóbbá válni.
  • Minden áldott nap mozogj, légy aktív –ettől boldog és nyugodt leszel.
  • Ne rágódj a hibáidon – inkább próbálj meg változtatni rajtuk.
  • Tégy boldoggá másokat! Ha hiszed, ha nem – ez visszafele is hatni fog.
  • Tudd: azzá válsz, amivé válni akarsz. Ha reményvesztett akarsz lenni – az is leszel. Ha boldog és elégedett – akkor az. A Te kezedben a döntés.

Boldog stressz- mentes hétköznapokat kívánok mindenkinek!

 

Tovább


10 tanács hogyan használj biztonságosan gyógynövényeket!

Írta: Faar Ida

 

Ezer veszély leselkedik ránk nap, mint nap: vírusok, baktériumok százai várnak arra, hogy megbetegítsenek bennünket, jó pár napra kivonva bennünket a forgalomból.  Van, aki a gyógyszeripar termékeiben bízik, van, aki a természetesebb gyógymódok felé fordul, mielőtt bevetné a nehéz tüzérséget a kór okozójának legyőzésére.

Sokféle gyógynövény áll a rendelkezésünkre akkor, ha problémáink orvoslását a természetre szeretnénk bízni. Viszont ezekkel sem árt az óvatosság – vannak alapszabályok, amelyeket mindenképpen érdemes betartani annak érdekében, hogy a használatuk biztonságos legyen.

  • Ismerkedjünk meg alaposabban a felhasználni kívánt gyógynövénnyel! Tudjunk meg minél többet a hatásairól, a felhasználási lehetőségekről, az esetleges mellékhatásairól.
  • Mindenképpen érdemes szakember tanácsát is kikérni, mielőtt egy számunkra még ismeretlen gyógynövénnyel kezdenénk kezelni magunkat. Ő pontos ismeretekkel rendelkezik az alkalmazás módját és idejét illetően.
  • A gyógynövények – mint ahogy a nevükbe is benne van, gyógyhatással rendelkeznek, ezért kizárólag csak kúraszerűen használjuk, akkor, amikor éppen szükség van rájuk. Ellenkező esetben itt is előfordulhat, hogy a szervezetünk hozzászokik – azaz valódi baj esetén már nem lesz kellőképpen hatásos.

  • Soha ne használjunk egy időben többféle gyógynövényt – csak akkor, ha szakember állította össze számunkra. Laikusként ugyanis mi nem tudjuk megítélni, hogy melyik gyógynövény melyikkel összeférhetetlen.
  • Bármilyen szokatlan tünet jelentkezik a használatuk kapcsán – azonnal függesszük fel a további fogyasztását, és forduljunk orvoshoz.
  • A gyógynövények alkalmazásának is lehetnek ellenjavallatai (pl.: magas vérnyomás, terhesség stb.), ezeket mindig vegyük figyelembe.
  • Soha ne térjünk el az adagolási előírásoktól – pontosan tartsuk be a mennyiségi, és gyakorisági előírásokat – mert a gyógynövényeket is túl lehet adagolni.

  • Használatukat, és hatásukat sokféle tényező befolyásolja: életkor, egészségi állapot, rendszeresen szedett gyógyszerek. Mindig ennek megfelelően alkalmazzuk őket.
  • Mielőtt mi magunk fognánk a gyógynövények begyűjtésébe – arra gondolva, hogy így olcsóbb – ismerkedjünk meg alaposan velük, nehogy összetévesztve őket esetlegesen egy mérgezés ébresszen rá bennünket, hogy a gyógyszertárban kapható mégis biztonságosabb.
  • Ha betegségünk érezhetően nem akar javulni a lelkiismeretes gyógynövény-kúra ellenére sem – mindenképpen hagyjunk fel a további kísérletezéssel, és forduljunk orvoshoz.

Jó egészséget mindenkinek!

 

Tovább


EDD NYERSEN - MERT EGÉSZSÉGESEBB!

Írta: Faar Ida

 

Van, aki szeret főzni… Van, aki nem… Vannak, akik kész műételekkel mérgezik magukat…

 Én szeretek főzni…

Igaz, ez mindennapos izzasztó feladat, amelynek eredményeképpen finomabbnál-finomabb ételek kerülnek a tányérjainkra. De vajon egészségesek is? Nos, ez már nem mindig mondható el. Mint ahogy az sem, hogy a főtt ételek egészségesebbek lennének a nyers élelmeknél. Gondolom Ti is jártatok már úgy, hogy étkezést követően olyan fokú ólmos fáradtság telepedett egész lényetekre, ami már-már akadályozott benneteket a megszokott feladataitok elvégzésében. Ennek a letaglózó érzésnek a magyarázata az úgynevezett emésztési leukocitózis, amely a főtt ételek elfogyasztása után következik be – és a vérben felszaporodó fehérvérsejtek okozzák.  Körülbelül egy teljes órán át is kitart ez a zavaró érzés, már ha nem teszünk ellene.

Miképp kerülhetjük el ezt a kellemetlenséget? 

Egyszerűen: minden étkezés megkezdésekor nyers étellel kell kezdenünk a menüt.

 

Zöldségeket, gyümölcsöket, - és a belőlük készült leveket és turmixokat - csírákat, magvakat kell fogyasztanunk minél gyakrabban, és minél nagyobb mennyiségben, mert:

  • a nyers ételek olyan enzimeket és aromaanyagokat tartalmaznak, amelyek már a szájban és a garatban felszívódva megakadályozzák szervezetünk védekező reakcióinak beindulását
  • a nyers ételek finomítatlan, feldolgozatlan, és vegyszermentes és tartósítószer- és adalékanyag-mentes alapanyagok
  • lúgosító hatásúak
  • helyreállítják a szervezet egyensúlyát
  • növelik a szervezet energiaszintjét
  • cukortartalmuk természetes forrásból származik
  • a friss nyers ételek tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat
  • erősítik az immunrendszert
  • késleltetik az öregedési folyamatokat
  • tisztítják a szervezetet
  • védelmet nyújtanak a külső káros környezeti hatásokkal szemben
  • serkentik az anyagcserét
  • segítik az öngyógyulást

A nyers kosztra való átállás nem megy egyik pillanatról a másikra. Nem is ez a cél. Viszont lépésről-lépésre haladva minden nap tehetünk azért, hogy változtassunk étrendünkön – és közérzetünkön.

Tovább


EGÉSZSÉGES BŰNBEESÉS

A CSOKOLÁDÉ – IGENIS EGÉSZSÉGES!

Írta: Faar Ida

 

Hogy a csokoládé egészséges?!?

Igen!

Hogy lehet ez? Azonnal megtudhatod!

 Nem vagyok egyedül, ha azt mondom – a csokoládé a gyenge pontjaim leggyengébbike… Legyen az fekete vagy fehér, töltött vagy töltetlen, mogyorós, vagy mazsolás, táblás vagy szeletes, kicsi vagy nagy – a lényeg: CSOKOLÁDÉ legyen.

Igen. Tudom. A mértéktelen fogyasztása – egészségtelen, - elhízáshoz vezethet – megalapozva ezzel számos kellemetlen betegség (magas vérnyomás, érelmeszesedés, cukorbetegség, szívbetegségek) kialakulását.

DE

De a minőségi alapanyagokból készült csokoládék kismértékű fogyasztása számtalan előnnyel jár – egészséges, és mindenki számára ajánlott.

 

A csokoládé magas antioxidáns (flavonoid) tartalma miatt:

  1. megköti a szervezetben felhalmozódó szabad gyököket – pozitívan befolyásolva ezzel a sejtek egészséges működését
  2. megelőzi a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását
  3. védelmet nyújt a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen
  4. csökkenti a vérrögképződést
  5. védelmet nyújt egyes daganatos megbetegedések kialakulása ellen
  6. lassítja az öregedést
  7. erősíti az ereket, csökkenti azok törékenységét, és áteresztőképességét
  8. megnyújtja a vér alvadási idejét
  9. megakadályozzák a koleszterin lerakódását az erek falán

Melyiket válasszuk?

Általánosságban elmondható, hogy a magas kakaótartalmú minőségi étcsokoládé fogyasztása előnyös – hiszen a fenti kedvező élettani hatást a kakaóban lévő antioxidáns flavonoidok biztosítják a legjobban.

 

 

Tovább


VIGYÁZZ!CSODASZEREK NINCSENEK!

Írta: Faar Ida

Ideje lenne mindenkinek belátni: csodaszerek nem léteznek. Sajnos nincs olyan kapszula, amitől 2 hét alatt leolvadnak az évek alatt felrakódott zsír-rétegek, nincs olyan étrend-kiegészítő, amitől évtizedeket fiatalodhatnánk, nincs olyan vitamin, ami helyettesíteni tudná a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozást.

Csodaszerek nincsenek, csak csalók és jóhiszemű emberek. Csalók, akik az emberi hiúságra és kényelmességre támaszkodva meggazdagodnak, és emberek, akik jobb esetben csak a pénzüket költik el fölösleges dolgokra, rosszabb esetben viszont az egészségüket is vásárra viszik hiszékenységük miatt.

A „varázsszerek” fénykorukat élik: közös tulajdonságaik alapján könnyen felismerhetőek.

Hogyan?

Tanácsos szkeptikusnak lenni, ha a következő hangzatos jelzőkkel látják el őket:

  • „rögtön megszünteti a problémát” – Naná! Az orvosaid hetek óta próbálják megtalálni a megfelelő gyógymódot – sikertelenül, de ez a szer pillanatok alatt megold mindent.
  • „minden betegségre jó” – Alig hihető, hogy ugyanaz a szer gyógyítja meg az ekcémát, mint az epekövet; a cukorbetegséget, mint a tüdőgyulladást.
  • „egy ausztrál népcsoport ősi gyógyszere” – Akik lehet, hogy soha nem is léteztek. A gyógyszer pedig pláne nem!
  • „forradalmian új”- Igen, ez biztos: hiszen semmiféle előzetes kutatást, gyógyszerkísérletet, engedélyezési procedúrát sem kellett elvégeztetni előtte.
  • „fogyókúra nélkül is hatékony fogyást eredményez” – Ha hashajtó vagy vízhajtó hatású, ideig-óráig még eredményt is el lehet vele érni, na és egy pár napos kórházi tartózkodást, mire a valódi szakemberek helyrebillentik a túlterhelt és elektrolit-hiányos szervezet egyensúlyát.
  • „ha ezt használja, eldobhatja meglévő gyógyszereit”- Ne tedd! A rendszeresen szedett gyógyszerek elhagyása életveszélyes is lehet! Semmiféle csodaszer nem helyettesítheti őket.
  • „egyszeri ajánlat – csak korlátozott mennyiségben van készleten” – Igazi marketingfogás, ami csak arról szól, hogy a leendő vevő úgy érezze, lemarad valamiről. Hidd el: jobban jársz, ha nem sietsz.
  • „kizárólag természetes anyagokat tartalmaz” – Érdekes, de sokszor előforduló probléma, hogy az ilyen tulajdonságokkal felruházott termékek bevizsgálása során bizony számos esetben kiderült: semmi hasznos nem volt bennük, vagy éppenséggel sok oda nem illő anyagot tartalmaztak.
  • „hihetetlen hatás: heti 10 kiló mínusz, és bármit ehetsz” – Ez az, ami lehetetlen. És mellesleg életveszélyes is megpróbálkozni vele.

 

Csodaszerek, amelyek gyógyulást ígérnek, és súlyos betegek számára indokolatlanul reményt kelthetnek oly módon, hogy eközben a valódi gyógyulás esélyét veszik el tőlük (nagyon sok beteg kapaszkodik ebbe az utolsó szalmaszálba – miközben kategorikusan elutasítja a valódi orvoslás által nyújtott lehetőségeket).

Sajnos nagyon sok az engedély nélküli, illegális, és hamis termék, amelyek megjelenésükben, nevükben, feliratozásukban kísértetiesen hasonlítanak a gyógyszerekre - miközben semmi közük hozzá.

…és akkor miben higgy?

Hihetsz

  • a józan ítélőképességedben
  • az orvosaid szaktudásában
  • a gyógyszerészek szakmai felkészültségében
  • a gyógynövényekben
  • a bio-élelmiszerekben
  • az egészséges életmódban,
  • a saját magad által készített ételekben
  • a stressz – mentes mindennapokban

Hisz tudod: bár igazi csodaszerek nincsenek, de csodás elhatározások, és csodás változások a hozzáállásodban - mindig a segítségedre lehetnek.

 

Tovább


SZERETNÉD,HA A GYERMEKEDBŐL EGÉSZSÉGES FELNŐTT LENNE?

Már gyermekkorban eldőlhet a felnőttkori egészség!

Írta: Faar Ida

Minden mindennel összefügg. Így az is, milyen egészségnek örvendenek majd felnőttkorukban a gyerekeink. Kis odafigyeléssel, tudatos irányítással a szülők rengeteget tehetnek ma azért, hogy gyermekeik egészségesen nőhessenek fel, és ebből a szempontból megalapozzák a jövőjük zavartalanságát.

Kis családi egészségfejlesztés

A gyermekkor minden szakasza megalapozza a következőt – a kicsik testi, szellemi fejlődése fogja meghatározni a különböző betegségekre való hajlamot, ezért egyáltalán nem mindegy milyen negatív hatásokkal kell megküzdenie a különböző életszakaszokban.

  • már a fogantatás előtt, illetve a terhesség minden szakaszában fontos, hogy a mama megtegyen mindent annak érdekében, hogy a babát ne érjék káros hatások. Teljes értékű, vitaminokban gazdag táplálkozással, a káros anyagok (alkohol, nikotin, vegyszerek, gyógyszerek, drogok) elkerülésével sokat tehet a baba egészséges fejlődéséért.

  • kisgyermekkorban folyamatos veszélyt jelenthetnek a különböző fertőző betegségek. Főként a felső légúti fertőzések, és a hasmenéses megbetegedések a leggyakoribbak – amelyek akár súlyos szövődményekkel is járhatnak. A még kialakulófélben lévő immunrendszer erősítésével, megfelelő öltözködéssel, a higiénés szabályok betartásával sokat tehetünk ezek kialakulásának megakadályozásában.
  • a rossz szokások kialakulásában jelentős szerepet játszik a szülői viselkedés. A szülők egészségtelen táplálkozása, dohányzása, mozgásszegény életmódja, alkoholfogyasztása mind-mind rossz példa – amelyeket a gyerekek elfogadottnak tartanak, mintaként másolhatnak,és hiába a tiltás-  emiatt ezek az egész életükre hatással lesznek.
  • egészségtelenül táplálkozó szülők = egészségtelenül táplálkozó gyerekek. Ennek egyenes következményeként számos betegség rizikója megnő: az elhízás miatt szív-,és érrendszeri megbetegedések,magas vérnyomás, cukorbetegség alakulhat ki. Az egyoldalú táplálkozás miatt – „minőségi éhezés”- pedig hiánybetegségek veszélyeztethetik a gyerekeket.
  • a lélek „táplálása” ugyanolyan fontos szerepet játszik a gyerekek egészséges fejlődésében, mint a fenti tényezők. A szeretetteljes családi légkör, a támogató- motiváló-, megértő, bizalmas légkör biztosítja azt, hogy a gyermekkor valóban boldog legyen.

Minden mindennel összefügg. Tegyünk minél többet a gyerekek egészséges fejlődéséért!

 

Tovább


MÉRGEZŐ ANYAGOK AZ ÉLELMISZEREKBEN

 

Írta: Faar Ida

Mérgező anyagok lehetnek az élelmiszerekben? Igen. Ez sajnos előfordulhat.

A mérgek a szervezetünkre már kis mennyiségben is ártalmasak lehetnek – átmeneti, vagy tartós károsodást okozhatnak, legszélsőségesebb esetben pedig akár halált is (gondoljunk csak például a gombamérgezésekre).

Mérgező anyag előfordulhat:

  • a nyersanyagok természetes alkotórészeként

 

Ezek lehetnek:

  • alkaloidok (gombamérgek),
    • aminosav-származékok (amatoxinok, lektinek, fazin),
    • illóolajok (pl.: kumarin), A kumarin természetes aromaanyag számos nővényben fordul elő - köztük sok gyümölcsben és fűszerben. Legnagyobb koncentrációban, a fahéjfélékben és az Amerikában már betiltott, de itthon éppen fénykorát élő, elsősorban süteményekhez használt tonkababban és a szesziparban használt szagos mügében is előfordul. Veszélye, hogy nagy dózisban fogyasztva a kumarin májkárosodást okozhat.
    • antinutritiv anyagok (pl: tripszin, vicin, konvicin) ezek rontják a tápanyagok emészthetőségét; kedvezőtlenül befolyásolják az ízletességet; egészségkárosítók; mérgezést okoznak; rontják a termelési eredményeket; élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek
  • mikroorganizmusok toxinjaiként
  •  
    • baktériumtoxinok,Élelmiszer-mérgezéseket okoznak – legveszélyesebb a botulizmus, vagy a szalmonella-fertőzés
  •  mikotoxinok

A mikotoxin különféle különösen mérgező anyagcsere-termékek gyűjtőneve, amelyeket különféle penészgombák termelnek. Nagyon alattomosak az Aspergillus-gombák által termelt aflatoxinok, amelyek megint csak több különböző anyagot foglalnak össze. Az aflatoxin B1 rendelkezik a legerősebb ismert rákkeltő hatással. Állatkísérletekben patkányokkal etetve már napi 10 mikro gramm/testsúlykilogramm hatásosnak bizonyult. Ilyen gombákkal fertőzött lehet a földimogyoró, a barackmag, a mák, a szezám és a gabonák. A mikotoxin-terhelés a háztartásokban előforduló gyümölcs, sajt, sütemény, hús penészedésekor a legjelentősebb. Ezek az élelmiszerek fogyasztásra alkalmatlanok, mert a legtöbb mikotoxin és főleg a rákkeltő aflatoxinok a sütés vagy főzés magas hőmérsékletén sem bomlanak el. Sajnos takarmányok által is kerülhet mikotoxin az állati eredetű termékekbe (pl. tejbe).

  • vagy az idegrendszert is lebénító neurotoxinok

ezek olyan idegrendszeri károsodást okozó toxinok, amelyek a fejlődő és az érett idegrendszeri szövetek működését egyaránt károsan befolyásolják. A legközönségesebb neurotoxinok közé tartozik az ólom, az etanol,  a glutamát,a nitrogén-monoxid, a botulinum toxin, a tetanusz toxin, vagy a bizonyos halfélék által termelt tetrodotoxin (gömbhal, holdhal,sünhalfélék). Ezek közül néhány anyag, például a nitrogén-monoxid és a glutamát nélkülözhetetlen a szervezet számára. Kizárólag túlzott mennyiségben vannak neurológiai veszélyei.

  • növényvédőszer maradékaként

A peszticidek, vagy más néven növényvédőszerek olyan anyagok és annak keverékei, (vegyszerek, biológiai szubsztanciák és egyéb ágensek), melyek alkalmazásának célja a növények, termények védelme, és a károsító élőlények távol tartása, terméketlenné tétele és elpusztítása.

Használatuk nagy odafigyelést és szakértelmet igényel, mivel az összes peszticid méreg. A környezetvédelem szempontjából is rendkívül károsak lehetnek, mivel még forgalomban vannak olyan szerek, amelyek lassan és nehezen bomlanak le. A növényvédőszerek bekerülhetnek az élelmiszerláncba, a talajba és a vizekbe, ahol fel is halmozódhatnak, és komoly rombolást okozhatnak.

Az Európai Unió szabályozza a megengedett hatóanyagok listáját uniós szinten, ennek a listának az alapján a tagállamok döntik el, mely növényvédő szerek forgalomba hozatalát engedélyezik. A rákkeltő (karcinogén), mutagén, reprodukciót károsító, valamint az endokrin-zavarokat okozó, nem lebomló, biológiailag felhalmozódó és mérgező, illetve tartósan le nem bomló kémiai anyagokat az új szabályozás betiltja, kivéve, ha a növényvédő szer az emberi szervezettel csak elhanyagolható mértékben érintkezik.

Szigorúbbak a  szabályok vonatkoznak azokra az anyagokra, amelyek az emberi szervezetben fejlődési, neurotoxikus - idegrendszerre ható, vagy immunotoxikus - immunrendszerre ható tulajdonságokat okozhatnak. Óriási veszélyt jelenthetnek a hazánkban betiltott, de keletről mégis becsempészett növényvédőszerek.

  • környezeti szennyeződésként

Gondot okozhatnak a műanyagokból kioldódód mérgek, a különböző fémszennyezések (ólom, higany, kadmium). A tengeri halak szervezete a tengerek szennyezettségének köszönhetően gyakran tartalmaz mérgező anyagokat, például dioxinokat.  Az emberben a dioxinok és PCB-k egyaránt daganatos megbetegedéseket, sterilitást és magzatkárosodást idegrendszeri és vérképzési zavarokat okozna. A tenyésztett lazac szervezetének dioxintartalma kiemelkedően magas. Szintén a vízszennyezés okozza a halak szervezetének nehézfém (például higany, arzén, ólom és kadmium) tartalmát is.

  • állattenyésztési és gyógyászati maradékok

A haszonállatok tartása során számtalan antibiotikumot, hozamfokozót, és hormonhatású anyagot használnak fel – amelyek maradványai hatással lehetnek az emberi szervezetre is.

  • kátrányos égéstermékek

A megégett rostonsültek, a pirítós, a leégett grill-húsok nagyon sok kátrányt tartalmaznak, ami rákkeltő hatású. Az utóbbi években vált ismertté, hogy a hagyományos sütés során több élelmiszerben, például a burgonyában, potenciálisan rákkeltő akril-amid képződik.

  • élelmiszer adalékanyagok

A vegyipar legjelentősebb termékei az élelmiszer adalékanyagok, amelyek ugyan nem okoznak azonnali akut mérgezést, de hosszabb távon rendszeresen fogyasztva őket – a többféle vegyi anyag – krónikus betegségek kialakulását segíti elő (daganatos megbetegedések, allergia).

Az egyik legvitatottabb adalékanyag a nátrium-glutamát, amely ízfokozóként rengeteg feldolgozott élelmiszerben megtalálható. Hatása miatt gyengült az ízlelő- képességünk, arra érzékenyeknél pedig kellemetlen tüneteket is okozhat. („Kínai étterem szindróma”: gyengeségérzet, gyors szívverés, nyak- és hátfájás jelentkezhet.)

… és még sorolhatnánk, mi mindennel kell nap, mint nap megküzdenie a szervezetünknek. Hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy ne betegítsenek meg bennünket az ételeink?

 

Tovább


TERMÉSZETES SEGÍTŐINK A NÁTHA ELLEN

MEG VAGY FÁZVA? GYÓGYÍTSD MAGAD TERMÉSZETES MÓDSZEREKKEL!

 

Írta: Faar Ida

Fáj és kapar a torkod, eldugult az orrod, fáj a fejed, és már köhögsz is? Nem kell rögtön a gyógyszeres fiókhoz rohannod: számos népi gyógymód áll rendelkezésedre ahhoz, hogy természetes módszert alkalmazva elkerüld a „kockázatokat, és mellékhatásokat” okozó kemikáliákat.

Milyen természetes módszereket, anyagokat vethetünk be?

Íme:

  • HAGYMÁT HAGYMÁVAL: igen – a hagymának – milyen érdekes – hagyma szaga van. Ennek ellenére megfázás esetén tedd félre a finnyásságodat, és használd ki a vöröshagyma, és a fokhagyma baktériumölő, és vírusellenes hatását. A fokhagyma nyersen a leghatásosabb (fokhagymás pirítós – forró teával), míg a vöröshagymát többféleképpen is bevethetjük.
  1. nyersen – illóolaj-tartalma belélegezve a leghatásosabb. Pucolj meg egy közepes vöröshagymát, aprítsd fel, és mély levegővételekkel szippantsd be az illatát – csökkenti a köhögést, fertőtlenít
  2. teaként – két nagyobb vöröshagymát vágj össze, főzd meg 1 liternyi vízben – szűrd le. Adj hozzá 3 kanálnyi pirított cukrot, édesítsd mézzel.

 

  • FORRÓ TEÁKAT – egyrészt pótolja a láz miatt esetlegesen elvesztett folyadékot, másrészt enyhíti az orrdugulást, könnyíti a nyelést. Ráadásul, ha még különböző gyógyteákat alkalmazunk – kiaknázhatjuk a gyógynövények által nyújtott tünetenyhítő- gyógyító hatásukat is.

 

  • MÉZET – a méz régóta jól ismert társunk a megfázás elleni harcban. Antibakteriális hatású, mérsékli a torokfájást, csökkenti a köhögést, a rekedtséget, magas vitamin-, és ásványi anyag tartalma miatt (A-, B1-, B2-, B6-, C-, vitamin, ásványi anyagjai: kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén, kalcium) fokozza a fertőzésekkel szembeni immunitást, illetve segít legyőzni azt.
  1. HAGYMÁS MÉZ – KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÁSRA

 Két közepes fej hagymát a sütőben –mint az almát – süss meg. Majd húzd le a külső héját. Egy edényben turmixszold össze, majd ha kihűlt keverd el 10 dkg mézzel. Kevés tejjel, vagy vízzel még tovább hígíthatod.

 

  • KAMILLÁT- a kamilla a legfontosabb szer a házi patikában, könnyen beszerezhető, számtalan formában kapható (friss, szárított, filteres, illóolajos változat), de leghatékonyabb a szárított virágzata. Torokfájásra, mandulagyulladásra, megfázásra a kamillavirágzatot zsályával keverve kell megfőznöd, és ezzel a főzettel kell gargarizálnod. Meghűlésnél, köhögésnél, arc- és homloküreg-gyulladásnál kitűnő gyógyszer a kamillás inhalálás –ilyenkor tégy 1 liter vízbe 2 púpozott evőkanál kamillavirágot – forrald fel, majd fürdőlepedővel takard le a fejed, és a gőz fölé hajolva lélegezd be a gyógyító gőzt.

 

  • MEGEMELT C-vitamin bevitelt – mostanság ugyan megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes e nagyobb dózisban bevetni a C-vitamint,- hiszen a fölösleg úgyis kiürül, - de azért ártani nem árthat megfázás idején mégis alkalmazni a régi jól bevált módszert.

  • GŐZÖLGŐ TYÚKHÚSLEVEST - a felső légúti, megfázásos megbetegedésekre nagyon hatékony. Bár egyesek cáfolják a hatásosságát – mondván, hogy a hő hatására a zöldségekben lévő vitaminok nagy része elbomlik – mégis sokan esküsznek rá , mert a  benne lévő növényi fitotápanyagok, és antioxidánsok erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyulladásokat, segítenek a fertőzések legyőzésében, valamint a forró, sós húsleves fogyasztása során belélegzett gőz felszabadítja a légutakat, csökkenti az orrdugulást, nyákoldó, izzasztó hatású. Ja, és nem is beszélve arról, hogy amikor betegek vagyunk és megtapasztaljuk a szeretteink féltő gondoskodását – már maga felér egy fél gyógyulással.

 

  • TESTI-LELKI KÍMÉLETET – felejtsd el a munkát. Ahhoz, hogy az immunrendszered fel tudja venni a harcot a kórokozókkal – rengeteg energiára van szüksége. Ahhoz pedig, hogy energiád legyen – a sejtjeidnek regenerálódásra, amit csak egyféleképpen biztosíthatsz: pihenéssel. 

 

Ha lehet: gyógyulj Te is természetes módszerekkel.

 

Tovább


 AGYŐ TAVASZI FÁRADTSÁG!

TAVASZI FÁRADTSÁG – TE IS SZENVEDSZ TŐLE?

 

Írta: Faar Ida

Tavaszodik. Még akkor is, ha az ablakon kinézve csak szürkeséget látsz, és olyan az időjárás, mint egy hullámvasút. Gondolom Te is a saját bőrödön érzed a tavasz szeszélyeinek hatásait – a jó „öreg” tavaszi fáradtság tüneteit – amely lényegében – és szerencsére – nem betegség csak normál reakciója a szervezetünknek, ahogy téli üzemmódból tavasziba „kapcsol”.

Mik a tavaszi fáradtság tünetei?

  • aluszékonyság
  • fáradtság
  • koncentrálási zavar
  • fejfájás
  • gyengeség
  • kimerültség
  • ingerlékenység
  • bágyadtság
  • motiválatlanság
  • szédülés
  • ólomsúlyú végtagok
  • energia-hiány

Melyek a  tavaszi fáradtság okai?

  • a hormonháztartás egyensúlyának felborulása
  • napfény-hiány
  • vitamin-, és ásványi-anyag hiány
  • légnyomás-változások
  • a melatonin-, és a szerotonin- szint ingadozása
  • hiányos és helytelen táplálkozás
  • mozgáshiány
  • a méreganyagok felszaporodása a szervezetben
  • fronthatások

…és mit tehetünk ellene?

Bármilyen hihetetlen, de sokat. Igaz az eredmény nem fog egyik-percről a másikra jelentkezni (mint mondjuk egy fájdalomcsillapító bevétele után), de lényegesen lerövidítheti a problémát okozó átmeneti időszakot.

  1. TÁPLÁLKOZZUNK TUDATOSABBAN

Nagyon sokat tehetünk magunkért azzal, ha változtatunk az étkezési szokásainkon: együnk naponta több alkalommal-kisebb adagokat, így szervezetünk energia-ellátása folyamatosan biztosítva lesz. Ügyelnünk kell az ételek összetételére is – törekedjünk arra, hogy vitaminokba, és ásványi anyagokban, nyomelemekben, telítetlen zsírsavakban, fehérjében, minél gazdagabb alapanyagok alkossák. Fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket.

 

  1. NE FOSSZUK MEG MAGUNKAT A FRISS LEVEGŐTŐL

Azaz: irány ki a szabadba! A lehető legtöbb időt töltsük a friss levegőn, ha ez nem lehetséges, akkor pedig szellőztessünk naponta több alkalommal. Tanuljunk meg helyesen lélegezni – hogy sejtjeinket ezzel minél több oxigénhez juttassuk.

  1. ÉLVEZZÜK A NAPFÉNYT

Igaz nem vagyunk zöld növények, és nem fogunk fotoszintézist sem végrehajtani, de szükségünk van a napfényre a D- vitamin előállításához.

A D-vitamin legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, és a csontok ásványosítása. A D-vitamin egy részét, szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri (ez a kisebbik rész), másik részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására. Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen (főként a déli órákban). Hiányában felnőtteknél csontritkulás, csontlágyulás, izomgörcsök alakulhatnak ki.

 

  1. MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT

Mozogjunk minél többet - természetesen a friss levegőn, és nem holmi áporodott levegőjű teremben. A mozgás bármelyik válfaját is választjuk bármelyik tökéletes lesz: futás, kocogás, biciklizés, csapat-sportok – a lényeg a rendszeresség, és a kitartás. A mozgással felpörgethetjük az anyagcserénket, javíthatjuk az állóképességünket, erősíthetjük az immunrendszerünket.

  1. FOGYASSZUNK ELEGENDŐ FOLYADÉKOT!

Inni! Inni! Inni! Jó tudni, hogy testtömegünk 60%-a víz, (ez az érték természetesen életkortól, testalkattól függően némileg változó). A téli hónapokban nagy mennyiségű méreganyag halmozódik fel a szervezetben, és ennek eltávolításához több folyadékra van szükség. Tanácsos naponta legalább 2-2,5 liternyit inni, ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglé formájában.

 

  1. GONDOSKODJUNK A PIHENTETŐ ALVÁSRÓL

Nincs rosszabb, a kialvatlan éjszakáktól. Alvás közben regenerálódik a szervezetünk, olyan életfolyamatok mennek végbe, amelyek ahhoz szükségesek, hogy másnap ismét képesek legyünk „topon” lenni. Alapszabály: aludni csak nyugodt, csendes, megfelelő hőmérsékletű helyen lehet. Fontos, hogy közel mindig ugyanabban az időben térjünk nyugovóra, alakítsunk ki elalvás előtti rítusokat: például lefekvés előtt igyunk meg egy nyugtató hatású gyógyteát.

 

  1. TANULJUNK MEG LAZULNI - MASSZÁZZSAL

A helytelen testtartás miatt kialakult izomgörcsök sok kellemetlenséget okozhatnak – erre jelenthet gyors megoldást egy kiadós masszázs. A masszázs hatására gyorsabban távoznak a testből a méreganyagok, javul a vér-, és a nyirokkeringés, enyhülnek a fájdalmak.

 

  1. FONTOS A POZITÍV HOZZÁÁLLÁS

Gondolkozzunk pozitívan, legyen bennünk erős a hit, és az elkötelezettség a jó dolgok iránt. Jelenlegi közérzetünk miatt se aggodalmaskodjunk sokat: határozzuk el, hogy az életmódunk megváltoztatásával jobban fogjuk érezni magunkat.

  1. ÁPOLJUK A KAPCSOLATAINKAT

Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal, és merítsünk erőt a belőlük.

 

  1. NEVESSÜNK SOKAT!

A nevetés gyógyít, ellazít, eltereli a figyelmünket a problémákról. Attól, hogy valami miatt folyamatosan aggódunk, vagy rágódunk miatta – semmi sem fog megoldódni.

 

Tavasz van.

Álljunk át hát mihamarabb a tavaszi időszámításra, újuljunk meg testileg-lelkileg, ébredjünk együtt a tavasszal, és győzzük le önmagunkat.

Most megyek, és hozzálátok Én is…

 

Tovább


HONNAN TUDHATOD,HOGY JÓDHIÁNYBAN SZENVEDSZ?

Írta: Faar Ida

A jód biológiai szerepe vitathatatlan: fontos nyomelem – nélkülözhetetlen az emberi szervezet egészséges működéséhez. Létfontosságú a pajzsmirigy működéséhez, és az általa termelt két hormon termeléséhez. Mivel az élelmiszereink csak nagyon kis arányban tartalmaznak jódot, elégtelenné válhat a jódbevitel, ami hipotireózishoz vezetve számos kellemetlen tünetet okoz.

Miért kell a jód?

  • a pajzsmirigy hormonjainak termeléséhez – és a pajzsmirigy egészséges működéséhez (serkenti a növekedést, szabályozza az alapanyagcserét, szabályozza a csontosodási folyamatokat, a szervezet összes sejtjének működését befolyásolja)
  • az anyagcsere folyamatokhoz
  • a szellemi fejlődéshez (a terhesség első pár hónapjában kialakuló jódhiány akár szellemi visszamaradottságot is okozhat)

A jódhiány tünetei:

  • a pajzsmirigy megnagyobbodása (golyva) – ami a vér alacsony jódtartalma miatt alakul ki. A pajzsmirigy azért növekszik meg, mert így próbál minél több jódot felvenni a vérből.
  • légszomj, fulladás – a megnövekedett pajzsmirigy térszűkítő hatása miatt nyomja a gégét, nyelőcsövet, légcsövet („gombóc a torokban”)
  • akár felére is csökkenhet az alapanyagcsere (ez fiatal korban aránytalan törpeséget, szellemi visszamaradottságot okoz)
  • testhőmérséklet csökkenés, fázékonyság
  • a beszéd, a mozgás, a gondolkodás lelassulása
  • étvágytalanság ellenére is kialakuló elhízás
  • a láb vizesedése
  • haj szárazsága, töredezettsége, ritkulása
  •  szemöldök ritkulása
  • renyhe bélműködés, székrekedés
  • fáradtság, teljesítménycsökkenés annak ellenére, hogy tudunk aludni
  • hangulatingadozás
  • magas koleszterinszint
  • menstruációs problémák (erős elhúzódó menstruáció)
  • izmok, ízületek fájdalma

Miben van jód?

Legnagyobb mennyiségben, a kagylókban, halakban, tenger gyümölcseiben, tengeri moszatokban van. Na és a jódozott só hozzáadása miatt a jelentős sótartalommal bíró élelmiszerekben (kolbász, sajt, sós rágcsálnivalók).

Mennyi az annyi?

A napi szükséglet gyermekeknél 100-140 μg/nap, felnőtteknél 180-200 μg/nap, várandósoknál 230 μg/nap, szoptatós kismamáknál 260 μg/nap. Megfelelő jódellátottság mellett a pajzsmirigy 2- 3 hónapra elegendő jóddal rendelkezik, ezután jódhiányos állapot alakul ki, amit jód pótlásával lehet kezelni.

Vigyázat! Ne essünk át a ló túloldalára!

Bánjunk óvatosan a jódozott só használatával, a különböző étrend kiegészítőkkel – kizárólag csak orvosi javaslatra használjuk.

Nagyobb hiány esetén a kapott gyógyszereket mindig az orvos előírása szerint használjuk, és ne feledkezzünk meg a kontrollvizsgálatokról sem –hiszen a túlzott jódbevitel a pajzsmirigy túlműködéséhez vezethet.

 

 

 

 

Tovább


LEVERT VAGY? MEGMONDOM HOGYAN CSALOGASD ELŐ A BOLDOGSÁGHORMONJAIDAT!

HOGYAN VIGYÜNK SZÍNT A SZÜRKESÉGBE – avagy csalogasd elő Te is boldogsághormonokat!

Reggel csörög a vekker – sokaknál a beállított mobil – új nap virradt rád, kipattansz az ágyból: energikus vagy, és tettre kész, alig várod, hogy a kezeid alatt égjen a munka…

Vagy mégsem?

Mert kinek is van kedve kimenni a jól fűtött szobából a hideg – ködös – szürke nagyvilágba? Pedig menni kell…

Hogyan légy úrrá a rosszkedveden?

Csalogasd elő Te is a boldogság hormonjaidat!

Mi az az endorfin?

Az endorfinok – vagy más néven „boldogsághormonok” - olyan opiát-szerű vegyületek, amelyek az agyban termelődve - kémiai információt közvetítve - a szervezet saját fájdalomcsillapítóiként működnek, valamint felelősek a feldobott, kellemes, eufórikus állapotok létrejöttéért.

Hogyan gondoskodhatunk arról, hogy minél több termelődjön belőle?

  • MOZOGNI, MOZOGNI, MOZOGNI – minél hosszabbtávú, minél megerőltetőbb a kiválasztott mozgásforma (futás, úszás, gyaloglás, kardio-edzés), annál jobban fokozódik az endorfin-termelés. Hatása akkor fog jelentkezni, amikor már úgy érzed innen nincs tovább – az a bizonyos holtpont – az ekkor felszabaduló endorfin viszont elmossa a fáradtságot, csillapítja a fájdalmat, s Te azt veszed észre, mintha kicseréltek volna.
  • JUTALMAZD MAGAD CSOKOLÁDÉVAL      - a legjobb endorfin felszabadítók egyike, igazi örömforrás. Válaszd a kiváló minőségű – magas kakaó-tartalmú étcsokoládékat – s persze fogyaszd mértékkel.
  • ELŐ A CHILIVEL – a kapszaicin – a paprika csípősségét okozó vegyület – azonnali serkentő hatást gyakorol az endorfin-termelésre.
  • NYOMÁSS A NAPRA! – a napfény pozitív hatásait mindenképpen ki kell használnod! Egyrészt nélkülözhetetlen a D-vitamin termelődéséhez, másrészt jókedvre derít. Persze ha nincs napsütés, akkor is érdemes ebédidőben 10-15 percre kilógnod a friss levegőre.
  • CSAK POZITÍVAN! – minél derűlátóbban állsz a dolgaidhoz, minél pozitívabban gondolsz arra, aki vagy, vagy arra, amit csinálsz, annál inkább segíted az endorfin-termelődését.
  • NEVESS SOKAT! – a nevetés gyógyító hatásairól azt hiszem, nem kell beszélnem. Nevess sokat, légy vidám, ajándékozd meg magad örömteli élményekkel.
  • KERÜLD AZ ENERGIAVÁMPIROKAT! – vagyis, a negatív embereket. Rengeteg energiát elpazaroltatnak veled.

Tovább


TUDOD MIÉRT NEM JÓ VÁLTOTT MŰSZAKBAN DOLGOZNI?

Írta: Faar Ida

 

Ha hiszed, ha nem, de aki váltott műszakban dolgozik egy sor egészségkárosító hatásnak teszi ki magát, nem is sejtve, hogy az éjszakai műszak, vagy a forgó műszakban végzett munka oly mértékben felborítja szervezete normál ritmusát, hogy akár meg is betegedhet miatta.

Nagyobb a kockázata:

  • az elhízásnak
  • a 2-es típusú cukorbetegségnek
  • a szív és érrendszeri megbetegedéseknek
  • az emésztőszervi problémáknak
  • az alvászavaroknak
  • a depressziónak

Miért?

Mert:

  1. ZAVART SZENVED AZ ANYAGCSERE: a rendszertelenné váló étkezés, a megváltozott életstílus legelőször az emésztésre „nyomja rá” a bélyegét. Könnyen emésztési zavarok jelentkeznek, megnő a székrekedés veszélye – a felgyülemlett salakanyagok pedig tovább rontják a helyzetet.
  2. FELBORUL AZ ALVÁSI REND: mivel az éjszakai munka ellentétes a test cirkadián napi ritmusával – ami egy sor - különböző a napfény és a hőmérséklet változásaihoz kapcsolódó élettani hullámzást okoz a szervezetben – megzavarja az anyagcserét, növeli a vércukorszintet - ezáltal növeli a cukorbetegség kialakulásának veszélyét is. Az alvásmegvonás pedig meglehetősen nagy terhet ró a szervezetre – a sejtek regenerálódására, a közérzetre.
  3. TÖBB EGÉSZSÉGTELEN ÉTELT FOGYASZTANAK – mert hajlamosabbak gyakrabban étkezni, s nem megválogatni az ételeik minőségét.

Mit tehetünk – miként lehet könnyebben „kibírni”?

  • ne mondjunk le az egészséges ételek fogyasztásáról
  • szánjunk időt az étkezére
  • adjuk meg módját az evésnek– mintha normál munkarendben dolgoznánk
  • fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot a dehidráció kialakulásának megelőzésére
  • kerüljük a mértéktelen koffein-fogyasztást

Tovább


TE TUDOD MI MINDENRE JÓ AZ ÁNIZS?

Tudod mire jó az ánizs? Már azon túl, hogy sütemények illatos ízesítője… Ezt a Földközi-tenger mellékéről származó, Európában több helyen is termesztett fűszert már az ókorban is ismerték – és oly nagy becsben tartották, hogy az ókori Keleten még fizetőeszközként is használták.

A közönséges ánizs a petrezselyemfélék családjába tartozó 40-60 centiméterre megnövő lágyszárú növény, amelynek a termését használjuk fűszerként. Illata jellemzően kellemesen (magas illóolaj-tartalma miatt), íze édes-aromás. Rokonságban áll a kaporral, édesköménnyel, korianderrel – de nevével ellentétben semmi köze nincs a csillagánizshoz.

Gyógyhatásai:

  • emésztésserkentő, étvágyjavító, szélhajtó
  • csökkenti a teltségérzetet
  • vértisztító
  • hurutoldó, köhögéscsillapító
  • görcsoldó
  • idegerősítő
  • fertőtlenítő
  • frissíti a leheletet

Felhasználása

Az ánizsmagot felhasználása előtt célszerű összetörni – így az aromái jobban érvényesülnek. Vigyázzunk a felhasznált mennyiséggel – mivel nagyon jellegzetes íze miatt könnyen túladagolható. Ízesíthetünk vele főzelékeket, gyümölcsleveseket, rizst, mártásokat, süteményeket.

Az élelmiszeripar gyakran teszi gyógy-cukorkákba, édességekbe, pudingokba. Különböző szeszes italokat is ánizzsal ízesítenek (ánizslikőrök: görög ouzó, török raki, svéd akvavit stb.).

EGÉSZSÉGES ÁNIZSOS PISKÓTA

Hozzávalók:8 tojás, 2 sütőpor, 3 dl víz,   1 dl étolaj , 30 dkg zabpehelyliszt30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,  édesítő ízlés szerint,  2 evőkanál, őrölt ánizs

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. 
A sárgáját habosra keverjük az édesítővel, utána belekeverjük a többi hozzávalót, legvégén óvatosan a tojáshabot. 
Olajozott, lisztezett tepsiben 25-30 percig sütjük. 
--------------

 

Tovább


ALTERNATÍV TERÁPIÁK 1.rész: Az éLEt sójA

Furcsa kettősség jellemzi az embert: amikor egészséges a legkevésbé sem hajlandó tenni annak érdekében, hogy ezt az állapotot minél tovább megőrizze (természetesen tisztelet minden kivételnek). Aztán amikor megbetegszik, nem győz hova kapkodni: megmozgat minden követ, hogy rátaláljon a számára legmegfelelőbb gyógymódra. Van, aki az orvostudomány ismereteiben hisz, míg mások a népi gyógymódokat részesítik előnyben – illetve más alternatív terápiákat alkalmaznak a kívánt cél elérése érdekében.

A cikksorozatban ezekkel az alternatív gyógymódokkal ismerkedünk meg – amelyek hasznosak, kíméletesek, természetesek - és nélkülözik a szintetikus kemikáliákat.

  1. Rész: Az élet sója

A konyhasó (nátrium-klorid) kemény, rideg anyag, - az egyik legismertebb só a Földön. Leggyakoribb felhasználása a tartósítás és az ételízesítés.

 

A föld fehér aranya, amely nélkül – akárcsak a víz nélkül – nincs élet, s amelyből, ha túl sokat fogyasztunk meg is betegíthet. Nem is gondolnánk, hogy ez a hétköznapi értelemben csak általunk „fűszerezésre” használt anyag mennyire nélkülözhetetlen szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez. Ionjai (Na+), és (Cl−) – szervezetünk elektrolit háztartásának egyensúlyban tartásához alapvetőek, ezáltal részt vesznek a vérnyomás szabályozásában, a normál ideg-, és izomműködés biztosításában.

Mi az a haloterápia?

A haloterápia során a só légző rendszerre gyakorolt kedvező hatásait használják ki. A só ugyanis természetes antihisztaminként csökkenti a nyálkahártya duzzanatát, fertőtlenít (elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, gombákat), gyulladást csökkent, oldja a légutakban megtapadt nyákot, tisztítja a tüdőt, erősíti az immunrendszert.

Mikor alkalmazható?

Szinte valamennyi légúti megbetegedésben – önálló, vagy kiegészítő kezelésként. Nagyon jó hatású krónikus melléküreg gyulladásokban, alsó légúti idült hörghurut, tüdőtágulat, köhögéssel járó kórképek, megfázás, influenza, allergiás, vagy idült nátha, asztma esetén. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlott.

Kiknek nem ajánlott?

Nem alkalmazzuk a kezelést lázzal járó akut légúti megbetegedések, magas vérnyomás, valamint fertőző megbetegedések esetén.

A sószobától a sóbarlangig

A sószobákban elhelyezett só-téglákkal, vagy a sókamarák, sótermek létrehozásával mesterséges próbálják utánozni azt a mikroklímát, ami a sóbarlangokat jellemzi – lehetőséget biztosítva a gyógyulásra azoknak is, akik nem tudják a sóbarlangokban folyó kezelést igénybe venni.

Szent Gellért Gyógyfürdő Nappali Kórházban pedig – az országban egyedülálló módon – inhalatóriumot működtetnek, ahol konyhasó és szódabikarbóna vizes oldatát porlasztják el (olyan mintha aeroszolt alkalmaznánk), - amit a betegek belélegeznek. A kíméletes terápia eredményeként csökken a légutak gyulladása, feloldódik a lerakódott nyák, - elindul a tüdő öntisztulási folyamata.

Érdemes a só gyógyító hatásait bevetni, még mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk.

 

Tovább


10 TIPP AZ EGÉSZSÉGES ÉLETHEZ

Írta: Faar Ida

egészség életmód boldogság siker motiváció

Egészséges életmód… Tudom: már a könyöködön jön ki a sok-sok jó tanács. De vajon megfogadsz egyet is belőle? Vajon elgondolkoztál már azon, hogy nem csupán fölösleges szájtépés mindaz, amit javasolnak – és valóban a Te érdekedet szolgálná, ha betartanál egyet, kettőt belőle? Mert lehet, hogy ma még egészséges vagy, de a rossz szokásaid előbb vagy utóbb meg fogják bosszulni a következetlenségedet. Jelzem: akkor már nehezebb lesz helyrehozni a dolgokat – és kellemetlenebb…

Ne várd meg ezt a pillanatot – tégy meg ma mindent önmagadért!

  1. ENNI JÓ! – jó bizony. Csak nem mindegy mikor, mit, hogyan, hol, kivel… Étkezz rendszeresen, meghatározott időközönként, lehetőleg egészséges ételeket, nyugodt körülmények között, minden falatot alaposan megrágva, na és élvezd az evés minden pillanatát – az ízeket, illatokat. Az evés legyen társadalmi esemény: ahol a családoddal, a barátaiddal, a munkatársaiddal étkezve az evés valóban örömforrás lehet.
  2. NE HAGYD KI A REGGELIT! – szervezetednek szüksége van energiára ahhoz, hogy jól induljon a nap, és dinamikus légy a délelőtt folyamán. Ezt kizárólag csak akkor tudod biztosítani, ha olyan reggelit fogyasztasz, ami tartalmazza valamennyi tápanyagot: fehérjét (tej, tojás, sonka), szénhidrátot (teljes kiőrlésű pékáruk, zabpehely), zsírt (vaj, light margarin), vitaminokat, ásványi anyagokat (saláták, gyümölcs).
  3. FŐ A VÁLTOZATOSSÁG! – azaz étkezz minél változatosabban. Egyrészt a szervezetednek sokféle tápanyagra van szüksége a nap folyamán, csak sokféle élelmiszerrel tudod egyensúlyban tartani a működését, másrészt így elkerülheted az egyhangúságot a táplálkozásodban.
  4. GYÜMÖLCSÖZŐ ZÖLDSÉGÖZÖN – a nyers zöldségek, és gyümölcsök fogyasztása legyen természetes része az étkezéseknek. Magas vitamin, ásványi anyag, nyomelem, rost, és antioxidáns tartalmuk számos megbetegedés kialakulását megelőzhetik.
  5. CUKORSTOP – a natív cukor fogyasztását célszerű elkerülni. Egyrészt üres kalória – másrészt mértéktelen felhasználása elhízáshoz, később pedig metabolikus szindróma kialakulásához vezet, megnövelve ezzel a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét.
  6. ROSTOT BELE – az élelmi rostok fogyasztásával egyensúlyban tarthatod az emésztésed működését, arról nem is beszélve, hogy teltségérzetet okoznak, és nem éhezel meg olyan hamar. Ezért mindig válassz teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, sőt étkezési búzakorpával még az ételeidet is dúsíthatod (pl. joghurtba elkeverve)
  7. NASSSOLJ EGÉSZSÉGESET!  - nassolni muszáj. Muszáj, mert örömöt okoz ez a kis csalafintaság. De nem mindegy, hogy mit rejt a fiókod (táskád, hűtőd) mélye. Sokféle egészséges lehetőség közül választhatsz: ehetsz joghurtot (természetesen natúr változatot-esetlegesen egy kis friss gyümölccsel felturbózva), egy marék friss vagy aszalt gyümölcsöt, egy kis zöldséget (répa, petrezselyem, cékla) sótlan mogyorót vagy rizsszeletet, esetleg egy szelet gyümölcskenyeret, egy kis sajtot, vagy túrókrémet. Néha-néha „becsúszhat”egy kis chips, vagy egy-két kocka étcsokoládé, vagy pár darab keksz is.
  8. NE VÁRD MEG MÍG SZOMJÚSÁGOT ÉRZEL – mert akkor már a kiszáradás első tünetét érzed. Naponta legalább 2- 2,5 liter folyadék szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a dehidrációt. Ez lehet csapvíz, ásványvíz, gyümölcslé, tea. Lehetőleg kerüld az ízesített (tele van színezékkel), a cukros, és a szénsavas italokat.
  9. NE VÁLLALD TÚL MAGAD – a stresszes életmód, a túlhajszoltság idővel testi-lelki tüneteket okozhat. Találd meg az egyensúlyt a munka és a pihenés között, és jól fogod érezni magad a bőrödben.
  10. MOZGÁS! – izmaink, ízületeink, csontjaink, keringésünk egészségéhez nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás. Találd meg a számodra legjobban tetsző mozgásformát, győzd le a lustaságodat – és mozogj. Nem kell maratonikat lefutnod, vagy hegycsúcsokat meghódítanod – a lényeg, hogy örömet okozzon.

 

Tovább

SIKERÜLNI FOG!

blogavatar

Igen! Sikerülni fog! Mi is? Mindaz, amit elhatározol, és teszel érte, hogy megvalósuljon! Egészséges, boldog, kiegyensúlyozott mindennapokra vágysz? Akkor hajrá! Határozd el! Tervezd meg! Lépésről- lépésre valósítsd is meg! Változz! Légy TE is boldog! Hidd el: SIKERÜLNI FOG!

SIKERÜLNI FOG!

blogavatar

Igen! Sikerülni fog! Mi is? Mindaz, amit elhatározol, és teszel érte, hogy megvalósuljon! Egészséges, boldog, kiegyensúlyozott mindennapokra vágysz? Akkor hajrá! Határozd el! Tervezd meg! Lépésről- lépésre valósítsd is meg! Változz! Légy TE is boldog! Hidd el: SIKERÜLNI FOG!

HTML