Írta: Faar Ida

A jód biológiai szerepe vitathatatlan: fontos nyomelem – nélkülözhetetlen az emberi szervezet egészséges működéséhez. Létfontosságú a pajzsmirigy működéséhez, és az általa termelt két hormon termeléséhez. Mivel az élelmiszereink csak nagyon kis arányban tartalmaznak jódot, elégtelenné válhat a jódbevitel, ami hipotireózishoz vezetve számos kellemetlen tünetet okoz.

Miért kell a jód?

  • a pajzsmirigy hormonjainak termeléséhez – és a pajzsmirigy egészséges működéséhez (serkenti a növekedést, szabályozza az alapanyagcserét, szabályozza a csontosodási folyamatokat, a szervezet összes sejtjének működését befolyásolja)
  • az anyagcsere folyamatokhoz
  • a szellemi fejlődéshez (a terhesség első pár hónapjában kialakuló jódhiány akár szellemi visszamaradottságot is okozhat)

A jódhiány tünetei:

  • a pajzsmirigy megnagyobbodása (golyva) – ami a vér alacsony jódtartalma miatt alakul ki. A pajzsmirigy azért növekszik meg, mert így próbál minél több jódot felvenni a vérből.
  • légszomj, fulladás – a megnövekedett pajzsmirigy térszűkítő hatása miatt nyomja a gégét, nyelőcsövet, légcsövet („gombóc a torokban”)
  • akár felére is csökkenhet az alapanyagcsere (ez fiatal korban aránytalan törpeséget, szellemi visszamaradottságot okoz)
  • testhőmérséklet csökkenés, fázékonyság
  • a beszéd, a mozgás, a gondolkodás lelassulása
  • étvágytalanság ellenére is kialakuló elhízás
  • a láb vizesedése
  • haj szárazsága, töredezettsége, ritkulása
  •  szemöldök ritkulása
  • renyhe bélműködés, székrekedés
  • fáradtság, teljesítménycsökkenés annak ellenére, hogy tudunk aludni
  • hangulatingadozás
  • magas koleszterinszint
  • menstruációs problémák (erős elhúzódó menstruáció)
  • izmok, ízületek fájdalma

Miben van jód?

Legnagyobb mennyiségben, a kagylókban, halakban, tenger gyümölcseiben, tengeri moszatokban van. Na és a jódozott só hozzáadása miatt a jelentős sótartalommal bíró élelmiszerekben (kolbász, sajt, sós rágcsálnivalók).

Mennyi az annyi?

A napi szükséglet gyermekeknél 100-140 μg/nap, felnőtteknél 180-200 μg/nap, várandósoknál 230 μg/nap, szoptatós kismamáknál 260 μg/nap. Megfelelő jódellátottság mellett a pajzsmirigy 2- 3 hónapra elegendő jóddal rendelkezik, ezután jódhiányos állapot alakul ki, amit jód pótlásával lehet kezelni.

Vigyázat! Ne essünk át a ló túloldalára!

Bánjunk óvatosan a jódozott só használatával, a különböző étrend kiegészítőkkel – kizárólag csak orvosi javaslatra használjuk.

Nagyobb hiány esetén a kapott gyógyszereket mindig az orvos előírása szerint használjuk, és ne feledkezzünk meg a kontrollvizsgálatokról sem –hiszen a túlzott jódbevitel a pajzsmirigy túlműködéséhez vezethet.