Írta: Faar Ida
A jód biológiai szerepe vitathatatlan: fontos nyomelem – nélkülözhetetlen az emberi szervezet egészséges működéséhez. Létfontosságú a pajzsmirigy működéséhez, és az általa termelt két hormon termeléséhez. Mivel az élelmiszereink csak nagyon kis arányban tartalmaznak jódot, elégtelenné válhat a jódbevitel, ami hipotireózishoz vezetve számos kellemetlen tünetet okoz.
Miért kell a jód?
- a pajzsmirigy hormonjainak termeléséhez – és a pajzsmirigy egészséges működéséhez (serkenti a növekedést, szabályozza az alapanyagcserét, szabályozza a csontosodási folyamatokat, a szervezet összes sejtjének működését befolyásolja)
- az anyagcsere folyamatokhoz
- a szellemi fejlődéshez (a terhesség első pár hónapjában kialakuló jódhiány akár szellemi visszamaradottságot is okozhat)
A jódhiány tünetei:
- a pajzsmirigy megnagyobbodása (golyva) – ami a vér alacsony jódtartalma miatt alakul ki. A pajzsmirigy azért növekszik meg, mert így próbál minél több jódot felvenni a vérből.
- légszomj, fulladás – a megnövekedett pajzsmirigy térszűkítő hatása miatt nyomja a gégét, nyelőcsövet, légcsövet („gombóc a torokban”)
- akár felére is csökkenhet az alapanyagcsere (ez fiatal korban aránytalan törpeséget, szellemi visszamaradottságot okoz)
- testhőmérséklet csökkenés, fázékonyság
- a beszéd, a mozgás, a gondolkodás lelassulása
- étvágytalanság ellenére is kialakuló elhízás
- a láb vizesedése
- haj szárazsága, töredezettsége, ritkulása
- szemöldök ritkulása
- renyhe bélműködés, székrekedés
- fáradtság, teljesítménycsökkenés annak ellenére, hogy tudunk aludni
- hangulatingadozás
- magas koleszterinszint
- menstruációs problémák (erős elhúzódó menstruáció)
- izmok, ízületek fájdalma
Miben van jód?
Legnagyobb mennyiségben, a kagylókban, halakban, tenger gyümölcseiben, tengeri moszatokban van. Na és a jódozott só hozzáadása miatt a jelentős sótartalommal bíró élelmiszerekben (kolbász, sajt, sós rágcsálnivalók).
Mennyi az annyi?
A napi szükséglet gyermekeknél 100-140 μg/nap, felnőtteknél 180-200 μg/nap, várandósoknál 230 μg/nap, szoptatós kismamáknál 260 μg/nap. Megfelelő jódellátottság mellett a pajzsmirigy 2- 3 hónapra elegendő jóddal rendelkezik, ezután jódhiányos állapot alakul ki, amit jód pótlásával lehet kezelni.
Vigyázat! Ne essünk át a ló túloldalára!
Bánjunk óvatosan a jódozott só használatával, a különböző étrend kiegészítőkkel – kizárólag csak orvosi javaslatra használjuk.
Nagyobb hiány esetén a kapott gyógyszereket mindig az orvos előírása szerint használjuk, és ne feledkezzünk meg a kontrollvizsgálatokról sem –hiszen a túlzott jódbevitel a pajzsmirigy túlműködéséhez vezethet.