Írta: Faar Ida

 

Ezer veszély leselkedik ránk nap, mint nap: vírusok, baktériumok százai várnak arra, hogy megbetegítsenek bennünket, jó pár napra kivonva bennünket a forgalomból.  Van, aki a gyógyszeripar termékeiben bízik, van, aki a természetesebb gyógymódok felé fordul, mielőtt bevetné a nehéz tüzérséget a kór okozójának legyőzésére.

Sokféle gyógynövény áll a rendelkezésünkre akkor, ha problémáink orvoslását a természetre szeretnénk bízni. Viszont ezekkel sem árt az óvatosság – vannak alapszabályok, amelyeket mindenképpen érdemes betartani annak érdekében, hogy a használatuk biztonságos legyen.

  • Ismerkedjünk meg alaposabban a felhasználni kívánt gyógynövénnyel! Tudjunk meg minél többet a hatásairól, a felhasználási lehetőségekről, az esetleges mellékhatásairól.
  • Mindenképpen érdemes szakember tanácsát is kikérni, mielőtt egy számunkra még ismeretlen gyógynövénnyel kezdenénk kezelni magunkat. Ő pontos ismeretekkel rendelkezik az alkalmazás módját és idejét illetően.
  • A gyógynövények – mint ahogy a nevükbe is benne van, gyógyhatással rendelkeznek, ezért kizárólag csak kúraszerűen használjuk, akkor, amikor éppen szükség van rájuk. Ellenkező esetben itt is előfordulhat, hogy a szervezetünk hozzászokik – azaz valódi baj esetén már nem lesz kellőképpen hatásos.

  • Soha ne használjunk egy időben többféle gyógynövényt – csak akkor, ha szakember állította össze számunkra. Laikusként ugyanis mi nem tudjuk megítélni, hogy melyik gyógynövény melyikkel összeférhetetlen.
  • Bármilyen szokatlan tünet jelentkezik a használatuk kapcsán – azonnal függesszük fel a további fogyasztását, és forduljunk orvoshoz.
  • A gyógynövények alkalmazásának is lehetnek ellenjavallatai (pl.: magas vérnyomás, terhesség stb.), ezeket mindig vegyük figyelembe.
  • Soha ne térjünk el az adagolási előírásoktól – pontosan tartsuk be a mennyiségi, és gyakorisági előírásokat – mert a gyógynövényeket is túl lehet adagolni.

  • Használatukat, és hatásukat sokféle tényező befolyásolja: életkor, egészségi állapot, rendszeresen szedett gyógyszerek. Mindig ennek megfelelően alkalmazzuk őket.
  • Mielőtt mi magunk fognánk a gyógynövények begyűjtésébe – arra gondolva, hogy így olcsóbb – ismerkedjünk meg alaposan velük, nehogy összetévesztve őket esetlegesen egy mérgezés ébresszen rá bennünket, hogy a gyógyszertárban kapható mégis biztonságosabb.
  • Ha betegségünk érezhetően nem akar javulni a lelkiismeretes gyógynövény-kúra ellenére sem – mindenképpen hagyjunk fel a további kísérletezéssel, és forduljunk orvoshoz.

Jó egészséget mindenkinek!