MEG VAGY FÁZVA? GYÓGYÍTSD MAGAD TERMÉSZETES MÓDSZEREKKEL!

 

Írta: Faar Ida

Fáj és kapar a torkod, eldugult az orrod, fáj a fejed, és már köhögsz is? Nem kell rögtön a gyógyszeres fiókhoz rohannod: számos népi gyógymód áll rendelkezésedre ahhoz, hogy természetes módszert alkalmazva elkerüld a „kockázatokat, és mellékhatásokat” okozó kemikáliákat.

Milyen természetes módszereket, anyagokat vethetünk be?

Íme:

  • HAGYMÁT HAGYMÁVAL: igen – a hagymának – milyen érdekes – hagyma szaga van. Ennek ellenére megfázás esetén tedd félre a finnyásságodat, és használd ki a vöröshagyma, és a fokhagyma baktériumölő, és vírusellenes hatását. A fokhagyma nyersen a leghatásosabb (fokhagymás pirítós – forró teával), míg a vöröshagymát többféleképpen is bevethetjük.
  1. nyersen – illóolaj-tartalma belélegezve a leghatásosabb. Pucolj meg egy közepes vöröshagymát, aprítsd fel, és mély levegővételekkel szippantsd be az illatát – csökkenti a köhögést, fertőtlenít
  2. teaként – két nagyobb vöröshagymát vágj össze, főzd meg 1 liternyi vízben – szűrd le. Adj hozzá 3 kanálnyi pirított cukrot, édesítsd mézzel.

 

  • FORRÓ TEÁKAT – egyrészt pótolja a láz miatt esetlegesen elvesztett folyadékot, másrészt enyhíti az orrdugulást, könnyíti a nyelést. Ráadásul, ha még különböző gyógyteákat alkalmazunk – kiaknázhatjuk a gyógynövények által nyújtott tünetenyhítő- gyógyító hatásukat is.

 

  • MÉZET – a méz régóta jól ismert társunk a megfázás elleni harcban. Antibakteriális hatású, mérsékli a torokfájást, csökkenti a köhögést, a rekedtséget, magas vitamin-, és ásványi anyag tartalma miatt (A-, B1-, B2-, B6-, C-, vitamin, ásványi anyagjai: kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén, kalcium) fokozza a fertőzésekkel szembeni immunitást, illetve segít legyőzni azt.
  1. HAGYMÁS MÉZ – KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÁSRA

 Két közepes fej hagymát a sütőben –mint az almát – süss meg. Majd húzd le a külső héját. Egy edényben turmixszold össze, majd ha kihűlt keverd el 10 dkg mézzel. Kevés tejjel, vagy vízzel még tovább hígíthatod.

 

  • KAMILLÁT- a kamilla a legfontosabb szer a házi patikában, könnyen beszerezhető, számtalan formában kapható (friss, szárított, filteres, illóolajos változat), de leghatékonyabb a szárított virágzata. Torokfájásra, mandulagyulladásra, megfázásra a kamillavirágzatot zsályával keverve kell megfőznöd, és ezzel a főzettel kell gargarizálnod. Meghűlésnél, köhögésnél, arc- és homloküreg-gyulladásnál kitűnő gyógyszer a kamillás inhalálás –ilyenkor tégy 1 liter vízbe 2 púpozott evőkanál kamillavirágot – forrald fel, majd fürdőlepedővel takard le a fejed, és a gőz fölé hajolva lélegezd be a gyógyító gőzt.

 

  • MEGEMELT C-vitamin bevitelt – mostanság ugyan megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes e nagyobb dózisban bevetni a C-vitamint,- hiszen a fölösleg úgyis kiürül, - de azért ártani nem árthat megfázás idején mégis alkalmazni a régi jól bevált módszert.

  • GŐZÖLGŐ TYÚKHÚSLEVEST - a felső légúti, megfázásos megbetegedésekre nagyon hatékony. Bár egyesek cáfolják a hatásosságát – mondván, hogy a hő hatására a zöldségekben lévő vitaminok nagy része elbomlik – mégis sokan esküsznek rá , mert a  benne lévő növényi fitotápanyagok, és antioxidánsok erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyulladásokat, segítenek a fertőzések legyőzésében, valamint a forró, sós húsleves fogyasztása során belélegzett gőz felszabadítja a légutakat, csökkenti az orrdugulást, nyákoldó, izzasztó hatású. Ja, és nem is beszélve arról, hogy amikor betegek vagyunk és megtapasztaljuk a szeretteink féltő gondoskodását – már maga felér egy fél gyógyulással.

 

  • TESTI-LELKI KÍMÉLETET – felejtsd el a munkát. Ahhoz, hogy az immunrendszered fel tudja venni a harcot a kórokozókkal – rengeteg energiára van szüksége. Ahhoz pedig, hogy energiád legyen – a sejtjeidnek regenerálódásra, amit csak egyféleképpen biztosíthatsz: pihenéssel. 

 

Ha lehet: gyógyulj Te is természetes módszerekkel.