HOGYAN VIGYÜNK SZÍNT A SZÜRKESÉGBE – avagy csalogasd elő Te is boldogsághormonokat!

Reggel csörög a vekker – sokaknál a beállított mobil – új nap virradt rád, kipattansz az ágyból: energikus vagy, és tettre kész, alig várod, hogy a kezeid alatt égjen a munka…

Vagy mégsem?

Mert kinek is van kedve kimenni a jól fűtött szobából a hideg – ködös – szürke nagyvilágba? Pedig menni kell…

Hogyan légy úrrá a rosszkedveden?

Csalogasd elő Te is a boldogság hormonjaidat!

Mi az az endorfin?

Az endorfinok – vagy más néven „boldogsághormonok” - olyan opiát-szerű vegyületek, amelyek az agyban termelődve - kémiai információt közvetítve - a szervezet saját fájdalomcsillapítóiként működnek, valamint felelősek a feldobott, kellemes, eufórikus állapotok létrejöttéért.

Hogyan gondoskodhatunk arról, hogy minél több termelődjön belőle?

  • MOZOGNI, MOZOGNI, MOZOGNI – minél hosszabbtávú, minél megerőltetőbb a kiválasztott mozgásforma (futás, úszás, gyaloglás, kardio-edzés), annál jobban fokozódik az endorfin-termelés. Hatása akkor fog jelentkezni, amikor már úgy érzed innen nincs tovább – az a bizonyos holtpont – az ekkor felszabaduló endorfin viszont elmossa a fáradtságot, csillapítja a fájdalmat, s Te azt veszed észre, mintha kicseréltek volna.
  • JUTALMAZD MAGAD CSOKOLÁDÉVAL      - a legjobb endorfin felszabadítók egyike, igazi örömforrás. Válaszd a kiváló minőségű – magas kakaó-tartalmú étcsokoládékat – s persze fogyaszd mértékkel.
  • ELŐ A CHILIVEL – a kapszaicin – a paprika csípősségét okozó vegyület – azonnali serkentő hatást gyakorol az endorfin-termelésre.
  • NYOMÁSS A NAPRA! – a napfény pozitív hatásait mindenképpen ki kell használnod! Egyrészt nélkülözhetetlen a D-vitamin termelődéséhez, másrészt jókedvre derít. Persze ha nincs napsütés, akkor is érdemes ebédidőben 10-15 percre kilógnod a friss levegőre.
  • CSAK POZITÍVAN! – minél derűlátóbban állsz a dolgaidhoz, minél pozitívabban gondolsz arra, aki vagy, vagy arra, amit csinálsz, annál inkább segíted az endorfin-termelődését.
  • NEVESS SOKAT! – a nevetés gyógyító hatásairól azt hiszem, nem kell beszélnem. Nevess sokat, légy vidám, ajándékozd meg magad örömteli élményekkel.
  • KERÜLD AZ ENERGIAVÁMPIROKAT! – vagyis, a negatív embereket. Rengeteg energiát elpazaroltatnak veled.