A CSOKOLÁDÉ – IGENIS EGÉSZSÉGES!
Írta: Faar Ida
Hogy a csokoládé egészséges?!?
Igen!
Hogy lehet ez? Azonnal megtudhatod!
Nem vagyok egyedül, ha azt mondom – a csokoládé a gyenge pontjaim leggyengébbike… Legyen az fekete vagy fehér, töltött vagy töltetlen, mogyorós, vagy mazsolás, táblás vagy szeletes, kicsi vagy nagy – a lényeg: CSOKOLÁDÉ legyen.
Igen. Tudom. A mértéktelen fogyasztása – egészségtelen, - elhízáshoz vezethet – megalapozva ezzel számos kellemetlen betegség (magas vérnyomás, érelmeszesedés, cukorbetegség, szívbetegségek) kialakulását.
DE
De a minőségi alapanyagokból készült csokoládék kismértékű fogyasztása számtalan előnnyel jár – egészséges, és mindenki számára ajánlott.
A csokoládé magas antioxidáns (flavonoid) tartalma miatt:
- megköti a szervezetben felhalmozódó szabad gyököket – pozitívan befolyásolva ezzel a sejtek egészséges működését
- megelőzi a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását
- védelmet nyújt a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen
- csökkenti a vérrögképződést
- védelmet nyújt egyes daganatos megbetegedések kialakulása ellen
- lassítja az öregedést
- erősíti az ereket, csökkenti azok törékenységét, és áteresztőképességét
- megnyújtja a vér alvadási idejét
- megakadályozzák a koleszterin lerakódását az erek falán
Melyiket válasszuk?
Általánosságban elmondható, hogy a magas kakaótartalmú minőségi étcsokoládé fogyasztása előnyös – hiszen a fenti kedvező élettani hatást a kakaóban lévő antioxidáns flavonoidok biztosítják a legjobban.