Írta: Faar Ida
Ha hiszed, ha nem, de aki váltott műszakban dolgozik egy sor egészségkárosító hatásnak teszi ki magát, nem is sejtve, hogy az éjszakai műszak, vagy a forgó műszakban végzett munka oly mértékben felborítja szervezete normál ritmusát, hogy akár meg is betegedhet miatta.
Nagyobb a kockázata:
- az elhízásnak
- a 2-es típusú cukorbetegségnek
- a szív és érrendszeri megbetegedéseknek
- az emésztőszervi problémáknak
- az alvászavaroknak
- a depressziónak
Miért?
Mert:
- ZAVART SZENVED AZ ANYAGCSERE: a rendszertelenné váló étkezés, a megváltozott életstílus legelőször az emésztésre „nyomja rá” a bélyegét. Könnyen emésztési zavarok jelentkeznek, megnő a székrekedés veszélye – a felgyülemlett salakanyagok pedig tovább rontják a helyzetet.
- FELBORUL AZ ALVÁSI REND: mivel az éjszakai munka ellentétes a test cirkadián napi ritmusával – ami egy sor - különböző a napfény és a hőmérséklet változásaihoz kapcsolódó élettani hullámzást okoz a szervezetben – megzavarja az anyagcserét, növeli a vércukorszintet - ezáltal növeli a cukorbetegség kialakulásának veszélyét is. Az alvásmegvonás pedig meglehetősen nagy terhet ró a szervezetre – a sejtek regenerálódására, a közérzetre.
- TÖBB EGÉSZSÉGTELEN ÉTELT FOGYASZTANAK – mert hajlamosabbak gyakrabban étkezni, s nem megválogatni az ételeik minőségét.
Mit tehetünk – miként lehet könnyebben „kibírni”?
- ne mondjunk le az egészséges ételek fogyasztásáról
- szánjunk időt az étkezére
- adjuk meg módját az evésnek– mintha normál munkarendben dolgoznánk
- fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot a dehidráció kialakulásának megelőzésére
- kerüljük a mértéktelen koffein-fogyasztást