Tudod mire jó az ánizs? Már azon túl, hogy sütemények illatos ízesítője… Ezt a Földközi-tenger mellékéről származó, Európában több helyen is termesztett fűszert már az ókorban is ismerték – és oly nagy becsben tartották, hogy az ókori Keleten még fizetőeszközként is használták.

A közönséges ánizs a petrezselyemfélék családjába tartozó 40-60 centiméterre megnövő lágyszárú növény, amelynek a termését használjuk fűszerként. Illata jellemzően kellemesen (magas illóolaj-tartalma miatt), íze édes-aromás. Rokonságban áll a kaporral, édesköménnyel, korianderrel – de nevével ellentétben semmi köze nincs a csillagánizshoz.

Gyógyhatásai:

  • emésztésserkentő, étvágyjavító, szélhajtó
  • csökkenti a teltségérzetet
  • vértisztító
  • hurutoldó, köhögéscsillapító
  • görcsoldó
  • idegerősítő
  • fertőtlenítő
  • frissíti a leheletet

Felhasználása

Az ánizsmagot felhasználása előtt célszerű összetörni – így az aromái jobban érvényesülnek. Vigyázzunk a felhasznált mennyiséggel – mivel nagyon jellegzetes íze miatt könnyen túladagolható. Ízesíthetünk vele főzelékeket, gyümölcsleveseket, rizst, mártásokat, süteményeket.

Az élelmiszeripar gyakran teszi gyógy-cukorkákba, édességekbe, pudingokba. Különböző szeszes italokat is ánizzsal ízesítenek (ánizslikőrök: görög ouzó, török raki, svéd akvavit stb.).

EGÉSZSÉGES ÁNIZSOS PISKÓTA

Hozzávalók:8 tojás, 2 sütőpor, 3 dl víz,   1 dl étolaj , 30 dkg zabpehelyliszt30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,  édesítő ízlés szerint,  2 evőkanál, őrölt ánizs

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. 
A sárgáját habosra keverjük az édesítővel, utána belekeverjük a többi hozzávalót, legvégén óvatosan a tojáshabot. 
Olajozott, lisztezett tepsiben 25-30 percig sütjük. 
--------------