Írta: Faar Ida

Egy újabb ünnep vár ránk… Már előre tudjuk: az eddig kínkeservesen betartott újévi fogadalmaink pillanatok alatt vesznek majd a feledés homályába. De Húsvétkor fogyókúrázni? Azt már nem! Az lehetetlen! Amikor ott sorakoznak az asztalon a finomabbnál-finomabb ételek igazán kár – és meglehetősen nagy önkínzás – lenne patikamérleggel méregetni a bevitt tápanyagok mennyiségét. Na persze ettől függetlenül azért ügyelni kell arra, hogy ne legyen orvosi ügyelet, vagy a sürgősségi osztály „vendégszeretete” a nagy evészetek vége (epegörcs, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorrontás, kisikló cukoranyagcsere– és egyéb kellemetlenségek formájában).

Hogy miképp valósítható meg mégis a bűntudat-, megbetegedés-, és észrevétlenül felcsúszó pluszkilók- nélkül az evés?

Tudatossággal, és némi rafinériával.

 

Íme, néhány megszívlelendő tanács:

  • Energia- leadás, energia- felvétel. Mindenki számára ismert tény: ha e két folyamat egyensúlyban van-, nem változik a súlyunk. Ha az energia-felvétel nagyobb, mint az energia-leadás akkor gyarapszunk, hízunk; viszont, ha sikerül több energiát elégetnünk, mint felvennünk (mozgással, vagy a bevitt energia mennyiségének csökkentésével) akkor fogyunk.
  • Nagyon sokat tehetsz az úgynevezett „energia-spórolással”, azaz használj a cukor helyett édesítőt, zsírszegény tejtermékeket (zsírszegény tejfölt, joghurtot), vágd le a sültek zsírosabb részeit, ne edd meg a szárnyasok bőrét, vajas sütemények helyett részesítsd előnyben a gyümölcsös-túrós finomságokat stb.
  • Ha nem szeretnél állandóan kísértésbe esni – akkora adag ételt főzz csak, ami az ünnepi étkezésekhez kell. A „meg kell ennem, nehogy megromoljon” – elve így könnyedén elkerülhető.
  • Kövesd a mérsékletesség elvét: kóstolj meg mindent, de csak kis adagokat fogyassz belőlük. Ebben nagy segítségedre lehet, ha az adagok tálalásánál kisebb tányérokat használsz, amin úgymond széthúzod az ételt – s így optikailag többnek látszik.
  • Egyél lassan, rágj meg minden falatot alaposan. Egyrészt ezzel segíted az emésztőrendszered munkáját, nem terheled túl a gyomrod, másrészt lesz elég idő ahhoz, hogy a gyomrod jelezze az agyadnak: állj, ne tovább, tele vagyok.

 

  • Ne edd túl magad! Az esetek zömében sokszor már csak a szemed kívánja az ételt, és a kíváncsiság vezet veszélyes vizekre – kockáztatva ezzel a rossz közérzetet. Adagold ki magadnak az ételeket, s ne szedj csak azért újabb tányérral, mert mások is ezt teszik.
  • Evés után ne dőlj hátra – tessék egy kiadós sétával elősegíteni az emésztést. Egyrészt gyorsul a keringésed, javul a közérzeted - így elkerülhető az étkezések után menetrendszerűen jelentkező mélypont, amit a bélrendszer vérbősége miatt kialakuló vérnyomásesés okoz.
  • Add meg a módját! Azaz teremts nyugodt, bensőséges körülményeket az evéshez. Érezd, és élvezd az ízeket, színeket, zamatokat – ne rohanj, ne akarj túl lenni minél hamarabb az étkezésen.

 

HA MÉGIS SIKERÜL KIÜTNÖD MAGAD:

A legnagyobb igyekezet ellenére is előfordulhat, hogy túleszed magad. Ilyenkor célszerű minél többet mozogni, és tehermentesíteni az emésztésedet.

OK

KÖVETKEZMÉNY

TEENDŐ

sokat ettél

gyomorfeszülés, teltség-

érzés

nem szabad egyszerre sokat enned

sok levegőt nyeltél

puffadás, gázosodás

egyél lassan, alaposan megrágva minden falatot

sok zsírosat ettél

epeköves roham, hasnyálmirigy-gyulladás

kerüld a látható zsírok fogyasztását

sok húst ettél

gyomortáji nyomás, úgy érzed, kő van a gyomrodban

 kevesebb fehérjét kell enned – a fehérjék emésztése sok időt igénylő folyamat, emiatt nem ürül kellőképpen a gyomrod

sok cukrosat ettél

vércukor-problémák, éhségrohamok, hasmenés

legyen önfegyelmed – nem a megevett sütemények mennyisége a lényeg, hanem az íze

sok fűszeres ételt ettél

gyomorsav-túltengés, gyomorégés

próbálj meg semleges kevésbé fűszeres ételeket enni, amelyek lekötik a megnövekedett savmennyiséget

kevés folyadékot ittál

kábultság, kiszáradás, szédülés, gyomorfájdalom

tudnod kell: ha már szomjúságot érzel-, baj van, ez a kiszáradás jele

túl sok alkoholt ittál

kiszáradás, fejfájás, hányinger, hányás, másnaposság

légy mértéktartó, és adj időt szervezetednek a regenerálódásra

A panaszok fennállása idején diétázni kell: száraz keksz, pirítós, kétszersült, híg, cukormentes tea, gyógyteák képezzék az alapját. Kerülni kell a lédús gyümölcsöket (a gyümölcscukor- és magas rosttartalom erjedéshez vezet), zöldségeket (rosttartalom miatt), továbbá a tejtermékeket.

 

Kiváló hatással bírnak a gyógyteák:

EMÉSZTÉST ELŐSEGÍTŐ TEAKEVERÉK

A puffadást, a telítettségérzést, a gyomorfeszülést hatékonyan szünteti a következő teakeverék, amit közvetlenül étkezés után kell elfogyasztani: keverj össze 5 – 5 teáskanál kömény-, édeskömény-, és ánizstermést – forrázd le, hagyd állni 10 percig. szűrd le,majd kortyonként idd meg.

ENYHE GYOMORRONTÁS ESETÉN

Keverj össze 5 – 5 teáskanál kamillavirágot, mentalevelet, méhfüvet 3 teáskanál ürömfűvel, készítsd el a teát a szokásos módon, s naponta 1-2 csészével apró kortyonként fogyaszd el.

KELLEMES ÜNNEPI IDŐSZAKOT MINDENKINEK!