Írta: Faar Ida

egészség életmód boldogság siker motiváció

Egészséges életmód… Tudom: már a könyöködön jön ki a sok-sok jó tanács. De vajon megfogadsz egyet is belőle? Vajon elgondolkoztál már azon, hogy nem csupán fölösleges szájtépés mindaz, amit javasolnak – és valóban a Te érdekedet szolgálná, ha betartanál egyet, kettőt belőle? Mert lehet, hogy ma még egészséges vagy, de a rossz szokásaid előbb vagy utóbb meg fogják bosszulni a következetlenségedet. Jelzem: akkor már nehezebb lesz helyrehozni a dolgokat – és kellemetlenebb…

Ne várd meg ezt a pillanatot – tégy meg ma mindent önmagadért!

  1. ENNI JÓ! – jó bizony. Csak nem mindegy mikor, mit, hogyan, hol, kivel… Étkezz rendszeresen, meghatározott időközönként, lehetőleg egészséges ételeket, nyugodt körülmények között, minden falatot alaposan megrágva, na és élvezd az evés minden pillanatát – az ízeket, illatokat. Az evés legyen társadalmi esemény: ahol a családoddal, a barátaiddal, a munkatársaiddal étkezve az evés valóban örömforrás lehet.
  2. NE HAGYD KI A REGGELIT! – szervezetednek szüksége van energiára ahhoz, hogy jól induljon a nap, és dinamikus légy a délelőtt folyamán. Ezt kizárólag csak akkor tudod biztosítani, ha olyan reggelit fogyasztasz, ami tartalmazza valamennyi tápanyagot: fehérjét (tej, tojás, sonka), szénhidrátot (teljes kiőrlésű pékáruk, zabpehely), zsírt (vaj, light margarin), vitaminokat, ásványi anyagokat (saláták, gyümölcs).
  3. FŐ A VÁLTOZATOSSÁG! – azaz étkezz minél változatosabban. Egyrészt a szervezetednek sokféle tápanyagra van szüksége a nap folyamán, csak sokféle élelmiszerrel tudod egyensúlyban tartani a működését, másrészt így elkerülheted az egyhangúságot a táplálkozásodban.
  4. GYÜMÖLCSÖZŐ ZÖLDSÉGÖZÖN – a nyers zöldségek, és gyümölcsök fogyasztása legyen természetes része az étkezéseknek. Magas vitamin, ásványi anyag, nyomelem, rost, és antioxidáns tartalmuk számos megbetegedés kialakulását megelőzhetik.
  5. CUKORSTOP – a natív cukor fogyasztását célszerű elkerülni. Egyrészt üres kalória – másrészt mértéktelen felhasználása elhízáshoz, később pedig metabolikus szindróma kialakulásához vezet, megnövelve ezzel a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét.
  6. ROSTOT BELE – az élelmi rostok fogyasztásával egyensúlyban tarthatod az emésztésed működését, arról nem is beszélve, hogy teltségérzetet okoznak, és nem éhezel meg olyan hamar. Ezért mindig válassz teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, sőt étkezési búzakorpával még az ételeidet is dúsíthatod (pl. joghurtba elkeverve)
  7. NASSSOLJ EGÉSZSÉGESET!  - nassolni muszáj. Muszáj, mert örömöt okoz ez a kis csalafintaság. De nem mindegy, hogy mit rejt a fiókod (táskád, hűtőd) mélye. Sokféle egészséges lehetőség közül választhatsz: ehetsz joghurtot (természetesen natúr változatot-esetlegesen egy kis friss gyümölccsel felturbózva), egy marék friss vagy aszalt gyümölcsöt, egy kis zöldséget (répa, petrezselyem, cékla) sótlan mogyorót vagy rizsszeletet, esetleg egy szelet gyümölcskenyeret, egy kis sajtot, vagy túrókrémet. Néha-néha „becsúszhat”egy kis chips, vagy egy-két kocka étcsokoládé, vagy pár darab keksz is.
  8. NE VÁRD MEG MÍG SZOMJÚSÁGOT ÉRZEL – mert akkor már a kiszáradás első tünetét érzed. Naponta legalább 2- 2,5 liter folyadék szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a dehidrációt. Ez lehet csapvíz, ásványvíz, gyümölcslé, tea. Lehetőleg kerüld az ízesített (tele van színezékkel), a cukros, és a szénsavas italokat.
  9. NE VÁLLALD TÚL MAGAD – a stresszes életmód, a túlhajszoltság idővel testi-lelki tüneteket okozhat. Találd meg az egyensúlyt a munka és a pihenés között, és jól fogod érezni magad a bőrödben.
  10. MOZGÁS! – izmaink, ízületeink, csontjaink, keringésünk egészségéhez nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás. Találd meg a számodra legjobban tetsző mozgásformát, győzd le a lustaságodat – és mozogj. Nem kell maratonikat lefutnod, vagy hegycsúcsokat meghódítanod – a lényeg, hogy örömet okozzon.