Írta: Faar Ida
Van, aki szeret főzni… Van, aki nem… Vannak, akik kész műételekkel mérgezik magukat…
Én szeretek főzni…
Igaz, ez mindennapos izzasztó feladat, amelynek eredményeképpen finomabbnál-finomabb ételek kerülnek a tányérjainkra. De vajon egészségesek is? Nos, ez már nem mindig mondható el. Mint ahogy az sem, hogy a főtt ételek egészségesebbek lennének a nyers élelmeknél. Gondolom Ti is jártatok már úgy, hogy étkezést követően olyan fokú ólmos fáradtság telepedett egész lényetekre, ami már-már akadályozott benneteket a megszokott feladataitok elvégzésében. Ennek a letaglózó érzésnek a magyarázata az úgynevezett emésztési leukocitózis, amely a főtt ételek elfogyasztása után következik be – és a vérben felszaporodó fehérvérsejtek okozzák. Körülbelül egy teljes órán át is kitart ez a zavaró érzés, már ha nem teszünk ellene.
Miképp kerülhetjük el ezt a kellemetlenséget?
Egyszerűen: minden étkezés megkezdésekor nyers étellel kell kezdenünk a menüt.
Zöldségeket, gyümölcsöket, - és a belőlük készült leveket és turmixokat - csírákat, magvakat kell fogyasztanunk minél gyakrabban, és minél nagyobb mennyiségben, mert:
- a nyers ételek olyan enzimeket és aromaanyagokat tartalmaznak, amelyek már a szájban és a garatban felszívódva megakadályozzák szervezetünk védekező reakcióinak beindulását
- a nyers ételek finomítatlan, feldolgozatlan, és vegyszermentes és tartósítószer- és adalékanyag-mentes alapanyagok
- lúgosító hatásúak
- helyreállítják a szervezet egyensúlyát
- növelik a szervezet energiaszintjét
- cukortartalmuk természetes forrásból származik
- a friss nyers ételek tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat
- erősítik az immunrendszert
- késleltetik az öregedési folyamatokat
- tisztítják a szervezetet
- védelmet nyújtanak a külső káros környezeti hatásokkal szemben
- serkentik az anyagcserét
- segítik az öngyógyulást
A nyers kosztra való átállás nem megy egyik pillanatról a másikra. Nem is ez a cél. Viszont lépésről-lépésre haladva minden nap tehetünk azért, hogy változtassunk étrendünkön – és közérzetünkön.