Írta: Faar Ida

 

Van, aki szeret főzni… Van, aki nem… Vannak, akik kész műételekkel mérgezik magukat…

 Én szeretek főzni…

Igaz, ez mindennapos izzasztó feladat, amelynek eredményeképpen finomabbnál-finomabb ételek kerülnek a tányérjainkra. De vajon egészségesek is? Nos, ez már nem mindig mondható el. Mint ahogy az sem, hogy a főtt ételek egészségesebbek lennének a nyers élelmeknél. Gondolom Ti is jártatok már úgy, hogy étkezést követően olyan fokú ólmos fáradtság telepedett egész lényetekre, ami már-már akadályozott benneteket a megszokott feladataitok elvégzésében. Ennek a letaglózó érzésnek a magyarázata az úgynevezett emésztési leukocitózis, amely a főtt ételek elfogyasztása után következik be – és a vérben felszaporodó fehérvérsejtek okozzák.  Körülbelül egy teljes órán át is kitart ez a zavaró érzés, már ha nem teszünk ellene.

Miképp kerülhetjük el ezt a kellemetlenséget? 

Egyszerűen: minden étkezés megkezdésekor nyers étellel kell kezdenünk a menüt.

 

Zöldségeket, gyümölcsöket, - és a belőlük készült leveket és turmixokat - csírákat, magvakat kell fogyasztanunk minél gyakrabban, és minél nagyobb mennyiségben, mert:

  • a nyers ételek olyan enzimeket és aromaanyagokat tartalmaznak, amelyek már a szájban és a garatban felszívódva megakadályozzák szervezetünk védekező reakcióinak beindulását
  • a nyers ételek finomítatlan, feldolgozatlan, és vegyszermentes és tartósítószer- és adalékanyag-mentes alapanyagok
  • lúgosító hatásúak
  • helyreállítják a szervezet egyensúlyát
  • növelik a szervezet energiaszintjét
  • cukortartalmuk természetes forrásból származik
  • a friss nyers ételek tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat
  • erősítik az immunrendszert
  • késleltetik az öregedési folyamatokat
  • tisztítják a szervezetet
  • védelmet nyújtanak a külső káros környezeti hatásokkal szemben
  • serkentik az anyagcserét
  • segítik az öngyógyulást

A nyers kosztra való átállás nem megy egyik pillanatról a másikra. Nem is ez a cél. Viszont lépésről-lépésre haladva minden nap tehetünk azért, hogy változtassunk étrendünkön – és közérzetünkön.