Furcsa kettősség jellemzi az embert: amikor egészséges a legkevésbé sem hajlandó tenni annak érdekében, hogy ezt az állapotot minél tovább megőrizze (természetesen tisztelet minden kivételnek). Aztán amikor megbetegszik, nem győz hova kapkodni: megmozgat minden követ, hogy rátaláljon a számára legmegfelelőbb gyógymódra. Van, aki az orvostudomány ismereteiben hisz, míg mások a népi gyógymódokat részesítik előnyben – illetve más alternatív terápiákat alkalmaznak a kívánt cél elérése érdekében.

A cikksorozatban ezekkel az alternatív gyógymódokkal ismerkedünk meg – amelyek hasznosak, kíméletesek, természetesek - és nélkülözik a szintetikus kemikáliákat.

  1. Rész: Az élet sója

A konyhasó (nátrium-klorid) kemény, rideg anyag, - az egyik legismertebb só a Földön. Leggyakoribb felhasználása a tartósítás és az ételízesítés.

 

A föld fehér aranya, amely nélkül – akárcsak a víz nélkül – nincs élet, s amelyből, ha túl sokat fogyasztunk meg is betegíthet. Nem is gondolnánk, hogy ez a hétköznapi értelemben csak általunk „fűszerezésre” használt anyag mennyire nélkülözhetetlen szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez. Ionjai (Na+), és (Cl−) – szervezetünk elektrolit háztartásának egyensúlyban tartásához alapvetőek, ezáltal részt vesznek a vérnyomás szabályozásában, a normál ideg-, és izomműködés biztosításában.

Mi az a haloterápia?

A haloterápia során a só légző rendszerre gyakorolt kedvező hatásait használják ki. A só ugyanis természetes antihisztaminként csökkenti a nyálkahártya duzzanatát, fertőtlenít (elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, gombákat), gyulladást csökkent, oldja a légutakban megtapadt nyákot, tisztítja a tüdőt, erősíti az immunrendszert.

Mikor alkalmazható?

Szinte valamennyi légúti megbetegedésben – önálló, vagy kiegészítő kezelésként. Nagyon jó hatású krónikus melléküreg gyulladásokban, alsó légúti idült hörghurut, tüdőtágulat, köhögéssel járó kórképek, megfázás, influenza, allergiás, vagy idült nátha, asztma esetén. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlott.

Kiknek nem ajánlott?

Nem alkalmazzuk a kezelést lázzal járó akut légúti megbetegedések, magas vérnyomás, valamint fertőző megbetegedések esetén.

A sószobától a sóbarlangig

A sószobákban elhelyezett só-téglákkal, vagy a sókamarák, sótermek létrehozásával mesterséges próbálják utánozni azt a mikroklímát, ami a sóbarlangokat jellemzi – lehetőséget biztosítva a gyógyulásra azoknak is, akik nem tudják a sóbarlangokban folyó kezelést igénybe venni.

Szent Gellért Gyógyfürdő Nappali Kórházban pedig – az országban egyedülálló módon – inhalatóriumot működtetnek, ahol konyhasó és szódabikarbóna vizes oldatát porlasztják el (olyan mintha aeroszolt alkalmaznánk), - amit a betegek belélegeznek. A kíméletes terápia eredményeként csökken a légutak gyulladása, feloldódik a lerakódott nyák, - elindul a tüdő öntisztulási folyamata.

Érdemes a só gyógyító hatásait bevetni, még mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk.