Írta: Faar Ida

 

Ha hiszed, ha nem, de aki váltott műszakban dolgozik egy sor egészségkárosító hatásnak teszi ki magát, nem is sejtve, hogy az éjszakai műszak, vagy a forgó műszakban végzett munka oly mértékben felborítja szervezete normál ritmusát, hogy akár meg is betegedhet miatta.

Nagyobb a kockázata:

  • az elhízásnak
  • a 2-es típusú cukorbetegségnek
  • a szív és érrendszeri megbetegedéseknek
  • az emésztőszervi problémáknak
  • az alvászavaroknak
  • a depressziónak

Miért?

Mert:

  1. ZAVART SZENVED AZ ANYAGCSERE: a rendszertelenné váló étkezés, a megváltozott életstílus legelőször az emésztésre „nyomja rá” a bélyegét. Könnyen emésztési zavarok jelentkeznek, megnő a székrekedés veszélye – a felgyülemlett salakanyagok pedig tovább rontják a helyzetet.
  2. FELBORUL AZ ALVÁSI REND: mivel az éjszakai munka ellentétes a test cirkadián napi ritmusával – ami egy sor - különböző a napfény és a hőmérséklet változásaihoz kapcsolódó élettani hullámzást okoz a szervezetben – megzavarja az anyagcserét, növeli a vércukorszintet - ezáltal növeli a cukorbetegség kialakulásának veszélyét is. Az alvásmegvonás pedig meglehetősen nagy terhet ró a szervezetre – a sejtek regenerálódására, a közérzetre.
  3. TÖBB EGÉSZSÉGTELEN ÉTELT FOGYASZTANAK – mert hajlamosabbak gyakrabban étkezni, s nem megválogatni az ételeik minőségét.

Mit tehetünk – miként lehet könnyebben „kibírni”?

  • ne mondjunk le az egészséges ételek fogyasztásáról
  • szánjunk időt az étkezére
  • adjuk meg módját az evésnek– mintha normál munkarendben dolgoznánk
  • fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot a dehidráció kialakulásának megelőzésére
  • kerüljük a mértéktelen koffein-fogyasztást