Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


TERMÉSZETES SEGÍTŐINK A NÁTHA ELLEN

MEG VAGY FÁZVA? GYÓGYÍTSD MAGAD TERMÉSZETES MÓDSZEREKKEL!

 

Írta: Faar Ida

Fáj és kapar a torkod, eldugult az orrod, fáj a fejed, és már köhögsz is? Nem kell rögtön a gyógyszeres fiókhoz rohannod: számos népi gyógymód áll rendelkezésedre ahhoz, hogy természetes módszert alkalmazva elkerüld a „kockázatokat, és mellékhatásokat” okozó kemikáliákat.

Milyen természetes módszereket, anyagokat vethetünk be?

Íme:

  • HAGYMÁT HAGYMÁVAL: igen – a hagymának – milyen érdekes – hagyma szaga van. Ennek ellenére megfázás esetén tedd félre a finnyásságodat, és használd ki a vöröshagyma, és a fokhagyma baktériumölő, és vírusellenes hatását. A fokhagyma nyersen a leghatásosabb (fokhagymás pirítós – forró teával), míg a vöröshagymát többféleképpen is bevethetjük.
  1. nyersen – illóolaj-tartalma belélegezve a leghatásosabb. Pucolj meg egy közepes vöröshagymát, aprítsd fel, és mély levegővételekkel szippantsd be az illatát – csökkenti a köhögést, fertőtlenít
  2. teaként – két nagyobb vöröshagymát vágj össze, főzd meg 1 liternyi vízben – szűrd le. Adj hozzá 3 kanálnyi pirított cukrot, édesítsd mézzel.

 

  • FORRÓ TEÁKAT – egyrészt pótolja a láz miatt esetlegesen elvesztett folyadékot, másrészt enyhíti az orrdugulást, könnyíti a nyelést. Ráadásul, ha még különböző gyógyteákat alkalmazunk – kiaknázhatjuk a gyógynövények által nyújtott tünetenyhítő- gyógyító hatásukat is.

 

  • MÉZET – a méz régóta jól ismert társunk a megfázás elleni harcban. Antibakteriális hatású, mérsékli a torokfájást, csökkenti a köhögést, a rekedtséget, magas vitamin-, és ásványi anyag tartalma miatt (A-, B1-, B2-, B6-, C-, vitamin, ásványi anyagjai: kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén, kalcium) fokozza a fertőzésekkel szembeni immunitást, illetve segít legyőzni azt.
  1. HAGYMÁS MÉZ – KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÁSRA

 Két közepes fej hagymát a sütőben –mint az almát – süss meg. Majd húzd le a külső héját. Egy edényben turmixszold össze, majd ha kihűlt keverd el 10 dkg mézzel. Kevés tejjel, vagy vízzel még tovább hígíthatod.

 

  • KAMILLÁT- a kamilla a legfontosabb szer a házi patikában, könnyen beszerezhető, számtalan formában kapható (friss, szárított, filteres, illóolajos változat), de leghatékonyabb a szárított virágzata. Torokfájásra, mandulagyulladásra, megfázásra a kamillavirágzatot zsályával keverve kell megfőznöd, és ezzel a főzettel kell gargarizálnod. Meghűlésnél, köhögésnél, arc- és homloküreg-gyulladásnál kitűnő gyógyszer a kamillás inhalálás –ilyenkor tégy 1 liter vízbe 2 púpozott evőkanál kamillavirágot – forrald fel, majd fürdőlepedővel takard le a fejed, és a gőz fölé hajolva lélegezd be a gyógyító gőzt.

 

  • MEGEMELT C-vitamin bevitelt – mostanság ugyan megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes e nagyobb dózisban bevetni a C-vitamint,- hiszen a fölösleg úgyis kiürül, - de azért ártani nem árthat megfázás idején mégis alkalmazni a régi jól bevált módszert.

  • GŐZÖLGŐ TYÚKHÚSLEVEST - a felső légúti, megfázásos megbetegedésekre nagyon hatékony. Bár egyesek cáfolják a hatásosságát – mondván, hogy a hő hatására a zöldségekben lévő vitaminok nagy része elbomlik – mégis sokan esküsznek rá , mert a  benne lévő növényi fitotápanyagok, és antioxidánsok erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyulladásokat, segítenek a fertőzések legyőzésében, valamint a forró, sós húsleves fogyasztása során belélegzett gőz felszabadítja a légutakat, csökkenti az orrdugulást, nyákoldó, izzasztó hatású. Ja, és nem is beszélve arról, hogy amikor betegek vagyunk és megtapasztaljuk a szeretteink féltő gondoskodását – már maga felér egy fél gyógyulással.

 

  • TESTI-LELKI KÍMÉLETET – felejtsd el a munkát. Ahhoz, hogy az immunrendszered fel tudja venni a harcot a kórokozókkal – rengeteg energiára van szüksége. Ahhoz pedig, hogy energiád legyen – a sejtjeidnek regenerálódásra, amit csak egyféleképpen biztosíthatsz: pihenéssel. 

 

Ha lehet: gyógyulj Te is természetes módszerekkel.

 

Tovább


 AGYŐ TAVASZI FÁRADTSÁG!

TAVASZI FÁRADTSÁG – TE IS SZENVEDSZ TŐLE?

 

Írta: Faar Ida

Tavaszodik. Még akkor is, ha az ablakon kinézve csak szürkeséget látsz, és olyan az időjárás, mint egy hullámvasút. Gondolom Te is a saját bőrödön érzed a tavasz szeszélyeinek hatásait – a jó „öreg” tavaszi fáradtság tüneteit – amely lényegében – és szerencsére – nem betegség csak normál reakciója a szervezetünknek, ahogy téli üzemmódból tavasziba „kapcsol”.

Mik a tavaszi fáradtság tünetei?

  • aluszékonyság
  • fáradtság
  • koncentrálási zavar
  • fejfájás
  • gyengeség
  • kimerültség
  • ingerlékenység
  • bágyadtság
  • motiválatlanság
  • szédülés
  • ólomsúlyú végtagok
  • energia-hiány

Melyek a  tavaszi fáradtság okai?

  • a hormonháztartás egyensúlyának felborulása
  • napfény-hiány
  • vitamin-, és ásványi-anyag hiány
  • légnyomás-változások
  • a melatonin-, és a szerotonin- szint ingadozása
  • hiányos és helytelen táplálkozás
  • mozgáshiány
  • a méreganyagok felszaporodása a szervezetben
  • fronthatások

…és mit tehetünk ellene?

Bármilyen hihetetlen, de sokat. Igaz az eredmény nem fog egyik-percről a másikra jelentkezni (mint mondjuk egy fájdalomcsillapító bevétele után), de lényegesen lerövidítheti a problémát okozó átmeneti időszakot.

  1. TÁPLÁLKOZZUNK TUDATOSABBAN

Nagyon sokat tehetünk magunkért azzal, ha változtatunk az étkezési szokásainkon: együnk naponta több alkalommal-kisebb adagokat, így szervezetünk energia-ellátása folyamatosan biztosítva lesz. Ügyelnünk kell az ételek összetételére is – törekedjünk arra, hogy vitaminokba, és ásványi anyagokban, nyomelemekben, telítetlen zsírsavakban, fehérjében, minél gazdagabb alapanyagok alkossák. Fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket.

 

  1. NE FOSSZUK MEG MAGUNKAT A FRISS LEVEGŐTŐL

Azaz: irány ki a szabadba! A lehető legtöbb időt töltsük a friss levegőn, ha ez nem lehetséges, akkor pedig szellőztessünk naponta több alkalommal. Tanuljunk meg helyesen lélegezni – hogy sejtjeinket ezzel minél több oxigénhez juttassuk.

  1. ÉLVEZZÜK A NAPFÉNYT

Igaz nem vagyunk zöld növények, és nem fogunk fotoszintézist sem végrehajtani, de szükségünk van a napfényre a D- vitamin előállításához.

A D-vitamin legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, és a csontok ásványosítása. A D-vitamin egy részét, szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri (ez a kisebbik rész), másik részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására. Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen (főként a déli órákban). Hiányában felnőtteknél csontritkulás, csontlágyulás, izomgörcsök alakulhatnak ki.

 

  1. MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT

Mozogjunk minél többet - természetesen a friss levegőn, és nem holmi áporodott levegőjű teremben. A mozgás bármelyik válfaját is választjuk bármelyik tökéletes lesz: futás, kocogás, biciklizés, csapat-sportok – a lényeg a rendszeresség, és a kitartás. A mozgással felpörgethetjük az anyagcserénket, javíthatjuk az állóképességünket, erősíthetjük az immunrendszerünket.

  1. FOGYASSZUNK ELEGENDŐ FOLYADÉKOT!

Inni! Inni! Inni! Jó tudni, hogy testtömegünk 60%-a víz, (ez az érték természetesen életkortól, testalkattól függően némileg változó). A téli hónapokban nagy mennyiségű méreganyag halmozódik fel a szervezetben, és ennek eltávolításához több folyadékra van szükség. Tanácsos naponta legalább 2-2,5 liternyit inni, ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglé formájában.

 

  1. GONDOSKODJUNK A PIHENTETŐ ALVÁSRÓL

Nincs rosszabb, a kialvatlan éjszakáktól. Alvás közben regenerálódik a szervezetünk, olyan életfolyamatok mennek végbe, amelyek ahhoz szükségesek, hogy másnap ismét képesek legyünk „topon” lenni. Alapszabály: aludni csak nyugodt, csendes, megfelelő hőmérsékletű helyen lehet. Fontos, hogy közel mindig ugyanabban az időben térjünk nyugovóra, alakítsunk ki elalvás előtti rítusokat: például lefekvés előtt igyunk meg egy nyugtató hatású gyógyteát.

 

  1. TANULJUNK MEG LAZULNI - MASSZÁZZSAL

A helytelen testtartás miatt kialakult izomgörcsök sok kellemetlenséget okozhatnak – erre jelenthet gyors megoldást egy kiadós masszázs. A masszázs hatására gyorsabban távoznak a testből a méreganyagok, javul a vér-, és a nyirokkeringés, enyhülnek a fájdalmak.

 

  1. FONTOS A POZITÍV HOZZÁÁLLÁS

Gondolkozzunk pozitívan, legyen bennünk erős a hit, és az elkötelezettség a jó dolgok iránt. Jelenlegi közérzetünk miatt se aggodalmaskodjunk sokat: határozzuk el, hogy az életmódunk megváltoztatásával jobban fogjuk érezni magunkat.

  1. ÁPOLJUK A KAPCSOLATAINKAT

Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal, és merítsünk erőt a belőlük.

 

  1. NEVESSÜNK SOKAT!

A nevetés gyógyít, ellazít, eltereli a figyelmünket a problémákról. Attól, hogy valami miatt folyamatosan aggódunk, vagy rágódunk miatta – semmi sem fog megoldódni.

 

Tavasz van.

Álljunk át hát mihamarabb a tavaszi időszámításra, újuljunk meg testileg-lelkileg, ébredjünk együtt a tavasszal, és győzzük le önmagunkat.

Most megyek, és hozzálátok Én is…

 

Tovább


HONNAN TUDHATOD,HOGY JÓDHIÁNYBAN SZENVEDSZ?

Írta: Faar Ida

A jód biológiai szerepe vitathatatlan: fontos nyomelem – nélkülözhetetlen az emberi szervezet egészséges működéséhez. Létfontosságú a pajzsmirigy működéséhez, és az általa termelt két hormon termeléséhez. Mivel az élelmiszereink csak nagyon kis arányban tartalmaznak jódot, elégtelenné válhat a jódbevitel, ami hipotireózishoz vezetve számos kellemetlen tünetet okoz.

Miért kell a jód?

  • a pajzsmirigy hormonjainak termeléséhez – és a pajzsmirigy egészséges működéséhez (serkenti a növekedést, szabályozza az alapanyagcserét, szabályozza a csontosodási folyamatokat, a szervezet összes sejtjének működését befolyásolja)
  • az anyagcsere folyamatokhoz
  • a szellemi fejlődéshez (a terhesség első pár hónapjában kialakuló jódhiány akár szellemi visszamaradottságot is okozhat)

A jódhiány tünetei:

  • a pajzsmirigy megnagyobbodása (golyva) – ami a vér alacsony jódtartalma miatt alakul ki. A pajzsmirigy azért növekszik meg, mert így próbál minél több jódot felvenni a vérből.
  • légszomj, fulladás – a megnövekedett pajzsmirigy térszűkítő hatása miatt nyomja a gégét, nyelőcsövet, légcsövet („gombóc a torokban”)
  • akár felére is csökkenhet az alapanyagcsere (ez fiatal korban aránytalan törpeséget, szellemi visszamaradottságot okoz)
  • testhőmérséklet csökkenés, fázékonyság
  • a beszéd, a mozgás, a gondolkodás lelassulása
  • étvágytalanság ellenére is kialakuló elhízás
  • a láb vizesedése
  • haj szárazsága, töredezettsége, ritkulása
  •  szemöldök ritkulása
  • renyhe bélműködés, székrekedés
  • fáradtság, teljesítménycsökkenés annak ellenére, hogy tudunk aludni
  • hangulatingadozás
  • magas koleszterinszint
  • menstruációs problémák (erős elhúzódó menstruáció)
  • izmok, ízületek fájdalma

Miben van jód?

Legnagyobb mennyiségben, a kagylókban, halakban, tenger gyümölcseiben, tengeri moszatokban van. Na és a jódozott só hozzáadása miatt a jelentős sótartalommal bíró élelmiszerekben (kolbász, sajt, sós rágcsálnivalók).

Mennyi az annyi?

A napi szükséglet gyermekeknél 100-140 μg/nap, felnőtteknél 180-200 μg/nap, várandósoknál 230 μg/nap, szoptatós kismamáknál 260 μg/nap. Megfelelő jódellátottság mellett a pajzsmirigy 2- 3 hónapra elegendő jóddal rendelkezik, ezután jódhiányos állapot alakul ki, amit jód pótlásával lehet kezelni.

Vigyázat! Ne essünk át a ló túloldalára!

Bánjunk óvatosan a jódozott só használatával, a különböző étrend kiegészítőkkel – kizárólag csak orvosi javaslatra használjuk.

Nagyobb hiány esetén a kapott gyógyszereket mindig az orvos előírása szerint használjuk, és ne feledkezzünk meg a kontrollvizsgálatokról sem –hiszen a túlzott jódbevitel a pajzsmirigy túlműködéséhez vezethet.

 

 

 

 

Tovább


LEVERT VAGY? MEGMONDOM HOGYAN CSALOGASD ELŐ A BOLDOGSÁGHORMONJAIDAT!

HOGYAN VIGYÜNK SZÍNT A SZÜRKESÉGBE – avagy csalogasd elő Te is boldogsághormonokat!

Reggel csörög a vekker – sokaknál a beállított mobil – új nap virradt rád, kipattansz az ágyból: energikus vagy, és tettre kész, alig várod, hogy a kezeid alatt égjen a munka…

Vagy mégsem?

Mert kinek is van kedve kimenni a jól fűtött szobából a hideg – ködös – szürke nagyvilágba? Pedig menni kell…

Hogyan légy úrrá a rosszkedveden?

Csalogasd elő Te is a boldogság hormonjaidat!

Mi az az endorfin?

Az endorfinok – vagy más néven „boldogsághormonok” - olyan opiát-szerű vegyületek, amelyek az agyban termelődve - kémiai információt közvetítve - a szervezet saját fájdalomcsillapítóiként működnek, valamint felelősek a feldobott, kellemes, eufórikus állapotok létrejöttéért.

Hogyan gondoskodhatunk arról, hogy minél több termelődjön belőle?

  • MOZOGNI, MOZOGNI, MOZOGNI – minél hosszabbtávú, minél megerőltetőbb a kiválasztott mozgásforma (futás, úszás, gyaloglás, kardio-edzés), annál jobban fokozódik az endorfin-termelés. Hatása akkor fog jelentkezni, amikor már úgy érzed innen nincs tovább – az a bizonyos holtpont – az ekkor felszabaduló endorfin viszont elmossa a fáradtságot, csillapítja a fájdalmat, s Te azt veszed észre, mintha kicseréltek volna.
  • JUTALMAZD MAGAD CSOKOLÁDÉVAL      - a legjobb endorfin felszabadítók egyike, igazi örömforrás. Válaszd a kiváló minőségű – magas kakaó-tartalmú étcsokoládékat – s persze fogyaszd mértékkel.
  • ELŐ A CHILIVEL – a kapszaicin – a paprika csípősségét okozó vegyület – azonnali serkentő hatást gyakorol az endorfin-termelésre.
  • NYOMÁSS A NAPRA! – a napfény pozitív hatásait mindenképpen ki kell használnod! Egyrészt nélkülözhetetlen a D-vitamin termelődéséhez, másrészt jókedvre derít. Persze ha nincs napsütés, akkor is érdemes ebédidőben 10-15 percre kilógnod a friss levegőre.
  • CSAK POZITÍVAN! – minél derűlátóbban állsz a dolgaidhoz, minél pozitívabban gondolsz arra, aki vagy, vagy arra, amit csinálsz, annál inkább segíted az endorfin-termelődését.
  • NEVESS SOKAT! – a nevetés gyógyító hatásairól azt hiszem, nem kell beszélnem. Nevess sokat, légy vidám, ajándékozd meg magad örömteli élményekkel.
  • KERÜLD AZ ENERGIAVÁMPIROKAT! – vagyis, a negatív embereket. Rengeteg energiát elpazaroltatnak veled.

Tovább


TUDOD MIÉRT NEM JÓ VÁLTOTT MŰSZAKBAN DOLGOZNI?

Írta: Faar Ida

 

Ha hiszed, ha nem, de aki váltott műszakban dolgozik egy sor egészségkárosító hatásnak teszi ki magát, nem is sejtve, hogy az éjszakai műszak, vagy a forgó műszakban végzett munka oly mértékben felborítja szervezete normál ritmusát, hogy akár meg is betegedhet miatta.

Nagyobb a kockázata:

  • az elhízásnak
  • a 2-es típusú cukorbetegségnek
  • a szív és érrendszeri megbetegedéseknek
  • az emésztőszervi problémáknak
  • az alvászavaroknak
  • a depressziónak

Miért?

Mert:

  1. ZAVART SZENVED AZ ANYAGCSERE: a rendszertelenné váló étkezés, a megváltozott életstílus legelőször az emésztésre „nyomja rá” a bélyegét. Könnyen emésztési zavarok jelentkeznek, megnő a székrekedés veszélye – a felgyülemlett salakanyagok pedig tovább rontják a helyzetet.
  2. FELBORUL AZ ALVÁSI REND: mivel az éjszakai munka ellentétes a test cirkadián napi ritmusával – ami egy sor - különböző a napfény és a hőmérséklet változásaihoz kapcsolódó élettani hullámzást okoz a szervezetben – megzavarja az anyagcserét, növeli a vércukorszintet - ezáltal növeli a cukorbetegség kialakulásának veszélyét is. Az alvásmegvonás pedig meglehetősen nagy terhet ró a szervezetre – a sejtek regenerálódására, a közérzetre.
  3. TÖBB EGÉSZSÉGTELEN ÉTELT FOGYASZTANAK – mert hajlamosabbak gyakrabban étkezni, s nem megválogatni az ételeik minőségét.

Mit tehetünk – miként lehet könnyebben „kibírni”?

  • ne mondjunk le az egészséges ételek fogyasztásáról
  • szánjunk időt az étkezére
  • adjuk meg módját az evésnek– mintha normál munkarendben dolgoznánk
  • fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot a dehidráció kialakulásának megelőzésére
  • kerüljük a mértéktelen koffein-fogyasztást

Tovább


TE TUDOD MI MINDENRE JÓ AZ ÁNIZS?

Tudod mire jó az ánizs? Már azon túl, hogy sütemények illatos ízesítője… Ezt a Földközi-tenger mellékéről származó, Európában több helyen is termesztett fűszert már az ókorban is ismerték – és oly nagy becsben tartották, hogy az ókori Keleten még fizetőeszközként is használták.

A közönséges ánizs a petrezselyemfélék családjába tartozó 40-60 centiméterre megnövő lágyszárú növény, amelynek a termését használjuk fűszerként. Illata jellemzően kellemesen (magas illóolaj-tartalma miatt), íze édes-aromás. Rokonságban áll a kaporral, édesköménnyel, korianderrel – de nevével ellentétben semmi köze nincs a csillagánizshoz.

Gyógyhatásai:

  • emésztésserkentő, étvágyjavító, szélhajtó
  • csökkenti a teltségérzetet
  • vértisztító
  • hurutoldó, köhögéscsillapító
  • görcsoldó
  • idegerősítő
  • fertőtlenítő
  • frissíti a leheletet

Felhasználása

Az ánizsmagot felhasználása előtt célszerű összetörni – így az aromái jobban érvényesülnek. Vigyázzunk a felhasznált mennyiséggel – mivel nagyon jellegzetes íze miatt könnyen túladagolható. Ízesíthetünk vele főzelékeket, gyümölcsleveseket, rizst, mártásokat, süteményeket.

Az élelmiszeripar gyakran teszi gyógy-cukorkákba, édességekbe, pudingokba. Különböző szeszes italokat is ánizzsal ízesítenek (ánizslikőrök: görög ouzó, török raki, svéd akvavit stb.).

EGÉSZSÉGES ÁNIZSOS PISKÓTA

Hozzávalók:8 tojás, 2 sütőpor, 3 dl víz,   1 dl étolaj , 30 dkg zabpehelyliszt30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,  édesítő ízlés szerint,  2 evőkanál, őrölt ánizs

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. 
A sárgáját habosra keverjük az édesítővel, utána belekeverjük a többi hozzávalót, legvégén óvatosan a tojáshabot. 
Olajozott, lisztezett tepsiben 25-30 percig sütjük. 
--------------

 

Tovább


ALTERNATÍV TERÁPIÁK 1.rész: Az éLEt sójA

Furcsa kettősség jellemzi az embert: amikor egészséges a legkevésbé sem hajlandó tenni annak érdekében, hogy ezt az állapotot minél tovább megőrizze (természetesen tisztelet minden kivételnek). Aztán amikor megbetegszik, nem győz hova kapkodni: megmozgat minden követ, hogy rátaláljon a számára legmegfelelőbb gyógymódra. Van, aki az orvostudomány ismereteiben hisz, míg mások a népi gyógymódokat részesítik előnyben – illetve más alternatív terápiákat alkalmaznak a kívánt cél elérése érdekében.

A cikksorozatban ezekkel az alternatív gyógymódokkal ismerkedünk meg – amelyek hasznosak, kíméletesek, természetesek - és nélkülözik a szintetikus kemikáliákat.

  1. Rész: Az élet sója

A konyhasó (nátrium-klorid) kemény, rideg anyag, - az egyik legismertebb só a Földön. Leggyakoribb felhasználása a tartósítás és az ételízesítés.

 

A föld fehér aranya, amely nélkül – akárcsak a víz nélkül – nincs élet, s amelyből, ha túl sokat fogyasztunk meg is betegíthet. Nem is gondolnánk, hogy ez a hétköznapi értelemben csak általunk „fűszerezésre” használt anyag mennyire nélkülözhetetlen szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez. Ionjai (Na+), és (Cl−) – szervezetünk elektrolit háztartásának egyensúlyban tartásához alapvetőek, ezáltal részt vesznek a vérnyomás szabályozásában, a normál ideg-, és izomműködés biztosításában.

Mi az a haloterápia?

A haloterápia során a só légző rendszerre gyakorolt kedvező hatásait használják ki. A só ugyanis természetes antihisztaminként csökkenti a nyálkahártya duzzanatát, fertőtlenít (elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, gombákat), gyulladást csökkent, oldja a légutakban megtapadt nyákot, tisztítja a tüdőt, erősíti az immunrendszert.

Mikor alkalmazható?

Szinte valamennyi légúti megbetegedésben – önálló, vagy kiegészítő kezelésként. Nagyon jó hatású krónikus melléküreg gyulladásokban, alsó légúti idült hörghurut, tüdőtágulat, köhögéssel járó kórképek, megfázás, influenza, allergiás, vagy idült nátha, asztma esetén. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlott.

Kiknek nem ajánlott?

Nem alkalmazzuk a kezelést lázzal járó akut légúti megbetegedések, magas vérnyomás, valamint fertőző megbetegedések esetén.

A sószobától a sóbarlangig

A sószobákban elhelyezett só-téglákkal, vagy a sókamarák, sótermek létrehozásával mesterséges próbálják utánozni azt a mikroklímát, ami a sóbarlangokat jellemzi – lehetőséget biztosítva a gyógyulásra azoknak is, akik nem tudják a sóbarlangokban folyó kezelést igénybe venni.

Szent Gellért Gyógyfürdő Nappali Kórházban pedig – az országban egyedülálló módon – inhalatóriumot működtetnek, ahol konyhasó és szódabikarbóna vizes oldatát porlasztják el (olyan mintha aeroszolt alkalmaznánk), - amit a betegek belélegeznek. A kíméletes terápia eredményeként csökken a légutak gyulladása, feloldódik a lerakódott nyák, - elindul a tüdő öntisztulási folyamata.

Érdemes a só gyógyító hatásait bevetni, még mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk.

 

Tovább


10 TIPP AZ EGÉSZSÉGES ÉLETHEZ

Írta: Faar Ida

egészség életmód boldogság siker motiváció

Egészséges életmód… Tudom: már a könyöködön jön ki a sok-sok jó tanács. De vajon megfogadsz egyet is belőle? Vajon elgondolkoztál már azon, hogy nem csupán fölösleges szájtépés mindaz, amit javasolnak – és valóban a Te érdekedet szolgálná, ha betartanál egyet, kettőt belőle? Mert lehet, hogy ma még egészséges vagy, de a rossz szokásaid előbb vagy utóbb meg fogják bosszulni a következetlenségedet. Jelzem: akkor már nehezebb lesz helyrehozni a dolgokat – és kellemetlenebb…

Ne várd meg ezt a pillanatot – tégy meg ma mindent önmagadért!

  1. ENNI JÓ! – jó bizony. Csak nem mindegy mikor, mit, hogyan, hol, kivel… Étkezz rendszeresen, meghatározott időközönként, lehetőleg egészséges ételeket, nyugodt körülmények között, minden falatot alaposan megrágva, na és élvezd az evés minden pillanatát – az ízeket, illatokat. Az evés legyen társadalmi esemény: ahol a családoddal, a barátaiddal, a munkatársaiddal étkezve az evés valóban örömforrás lehet.
  2. NE HAGYD KI A REGGELIT! – szervezetednek szüksége van energiára ahhoz, hogy jól induljon a nap, és dinamikus légy a délelőtt folyamán. Ezt kizárólag csak akkor tudod biztosítani, ha olyan reggelit fogyasztasz, ami tartalmazza valamennyi tápanyagot: fehérjét (tej, tojás, sonka), szénhidrátot (teljes kiőrlésű pékáruk, zabpehely), zsírt (vaj, light margarin), vitaminokat, ásványi anyagokat (saláták, gyümölcs).
  3. FŐ A VÁLTOZATOSSÁG! – azaz étkezz minél változatosabban. Egyrészt a szervezetednek sokféle tápanyagra van szüksége a nap folyamán, csak sokféle élelmiszerrel tudod egyensúlyban tartani a működését, másrészt így elkerülheted az egyhangúságot a táplálkozásodban.
  4. GYÜMÖLCSÖZŐ ZÖLDSÉGÖZÖN – a nyers zöldségek, és gyümölcsök fogyasztása legyen természetes része az étkezéseknek. Magas vitamin, ásványi anyag, nyomelem, rost, és antioxidáns tartalmuk számos megbetegedés kialakulását megelőzhetik.
  5. CUKORSTOP – a natív cukor fogyasztását célszerű elkerülni. Egyrészt üres kalória – másrészt mértéktelen felhasználása elhízáshoz, később pedig metabolikus szindróma kialakulásához vezet, megnövelve ezzel a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét.
  6. ROSTOT BELE – az élelmi rostok fogyasztásával egyensúlyban tarthatod az emésztésed működését, arról nem is beszélve, hogy teltségérzetet okoznak, és nem éhezel meg olyan hamar. Ezért mindig válassz teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, sőt étkezési búzakorpával még az ételeidet is dúsíthatod (pl. joghurtba elkeverve)
  7. NASSSOLJ EGÉSZSÉGESET!  - nassolni muszáj. Muszáj, mert örömöt okoz ez a kis csalafintaság. De nem mindegy, hogy mit rejt a fiókod (táskád, hűtőd) mélye. Sokféle egészséges lehetőség közül választhatsz: ehetsz joghurtot (természetesen natúr változatot-esetlegesen egy kis friss gyümölccsel felturbózva), egy marék friss vagy aszalt gyümölcsöt, egy kis zöldséget (répa, petrezselyem, cékla) sótlan mogyorót vagy rizsszeletet, esetleg egy szelet gyümölcskenyeret, egy kis sajtot, vagy túrókrémet. Néha-néha „becsúszhat”egy kis chips, vagy egy-két kocka étcsokoládé, vagy pár darab keksz is.
  8. NE VÁRD MEG MÍG SZOMJÚSÁGOT ÉRZEL – mert akkor már a kiszáradás első tünetét érzed. Naponta legalább 2- 2,5 liter folyadék szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a dehidrációt. Ez lehet csapvíz, ásványvíz, gyümölcslé, tea. Lehetőleg kerüld az ízesített (tele van színezékkel), a cukros, és a szénsavas italokat.
  9. NE VÁLLALD TÚL MAGAD – a stresszes életmód, a túlhajszoltság idővel testi-lelki tüneteket okozhat. Találd meg az egyensúlyt a munka és a pihenés között, és jól fogod érezni magad a bőrödben.
  10. MOZGÁS! – izmaink, ízületeink, csontjaink, keringésünk egészségéhez nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás. Találd meg a számodra legjobban tetsző mozgásformát, győzd le a lustaságodat – és mozogj. Nem kell maratonikat lefutnod, vagy hegycsúcsokat meghódítanod – a lényeg, hogy örömet okozzon.

 

Tovább
12
»

SIKERÜLNI FOG!

blogavatar

Igen! Sikerülni fog! Mi is? Mindaz, amit elhatározol, és teszel érte, hogy megvalósuljon! Egészséges, boldog, kiegyensúlyozott mindennapokra vágysz? Akkor hajrá! Határozd el! Tervezd meg! Lépésről- lépésre valósítsd is meg! Változz! Légy TE is boldog! Hidd el: SIKERÜLNI FOG!

SIKERÜLNI FOG!

blogavatar

Igen! Sikerülni fog! Mi is? Mindaz, amit elhatározol, és teszel érte, hogy megvalósuljon! Egészséges, boldog, kiegyensúlyozott mindennapokra vágysz? Akkor hajrá! Határozd el! Tervezd meg! Lépésről- lépésre valósítsd is meg! Változz! Légy TE is boldog! Hidd el: SIKERÜLNI FOG!

HTML